Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                                                                            

                   23     01.02.2018 година   град Стара Загора

 

                   

               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и пети януари през две хиляди и осемнадесета  година в състав:

                         

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                       

                                                                                                                                  Членове:   ИРЕНА ЯНКОВА     

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар Зорница Делчева       

и с участието на прокурор Маргарита Димитрова    

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова   КАН дело № 481 по описа  за 2017г., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.  

 

             Образувано е по касационна жалба на Областна Дирекция на МВР – Стара Загора против Решение № 674 от 08.11.2017г., постановено по АНД № 1790/ 2017г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 14-1228-001745 от 25.08.2014г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

             В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на закона и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва направения от въззивния съд извод, че при издаването на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на формалните изисквания по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН досежно неговото съдържание. Поддържа че неправилно съдът е приел, че не са посочени и фактически не са описани всички обстоятелства от съставомерен характер и че административнонаказателното обвинение не е обосновано в необходимата и достатъчна степен от фактическа страна. Твърди, че в нарушение на процесуалните правила, съдът не е изложил каквито и да е било мотиви за процесуална и/или материална незаконосъобразност на наказателното постановление в частта му за наложената на Г.А. санкция по чл.183, ал.1, т.1, предл. второ от ЗДвП, като основание за отмяна на наказателното постановление в тази му част. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 14-1228-001745 от 25.08.2014г. на Началник група в сектор „ПП” към ОД на МВР – Стара Загора.

   Ответникът по касационната жалба – Г.Д.А., оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена. Поддържа че обосновано, в съответствие и при правилно приложение на закона Старозагорският районен съд е постановил отмяна на наказателното постановление, като издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Твърди и че не е доказано по безспорен и несъмнен начин извършването на вмененото й нарушение, като основание за налагане на административно наказание.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение че касационната жалба е основателна и предлага съдебното решение да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно.    

 

   Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

        Разгледана по същество е основателна.

 

Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба на Г.Д.А. ***, против Наказателно постановление /НП/ № 14-1228-001745 от 25.08.2014г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР – Стара Загора, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № Т539807 от 14.07.2014г., на Г.А. са наложени административни наказания, както следва: глоба в размер 150лв., на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, за нарушение на чл. 20, ал.2 от ЗДвП и глоба в размер на 10лв., на основание чл.183, ал.1, т.1, предл. второ от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП. Административно наказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 14.07.2014г. в 08.45ч в община Стара Загора на път І-5 км.224 посока гр. Стара Загора, Г.А. управлява л.а с рег. № СТ2080СК, като поради движение със скорост, несъобразена с пътните условия и релефа на местността на десен завой губи контрол над автомобила и се блъска с предната лява част в метална еластична ограда в ляво по посока на движението. Вследствие на удара се завърта и се блъска със задната част в метална ел. ограда и става причина за ПТП с материални щети. В наказателното постановление е посочено и че водачът не носи контролен талон към СУМПС.  

           Старозагорският районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата процесуална незаконосъобразност. Въззивният съд е приел, че съдържанието на наказателното постановление не съответства на императивните законови изисквания по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН за пълно, точно и ясно описание на нарушението от фактическа страна. В мотивите към решението са изложени съображения, че в наказателното постановление не са  посочени всички обстоятелства, релевантни за състава на административното нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП, което е довело до фактическа необоснованост на административнонаказателното обвинение. Въз основа на което съдът е направил извод за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, ограничаващо правото на защита на привлеченото към отговорност лице и представляващо абсолютно основание за отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно.

 

             Решението на Старозагорския районен съд е постановено в нарушение на закона.  

             Не се споделя извода на въззивния съд, че съдържанието на наказателното постановление не съответства на императивните изисквания на чл. 57, ал.1, т.5 от ЗАНН за пълно, ясно и точно описание на нарушението от гл.т. на съставомерните му признаци. Пълнотата на описанието, както от фактическа, така и от правна страна, е функция на конкретния административнонаказателен състав. В случая по т.1 от наказателното постановление Г.А. е санкционирана на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, съгласно която разпоредба /в приложимата редакция ДВ бр.60/ 2012г./ водач на МПС, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от 100 до 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление. От фактическа страна извършването на вмененото на санкционираното лице нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП се основава на това, че на 14.07.2014г. в 08.45ч в община Стара Загора на път І-5 км.224 посока гр. Стара Загора, Г.А. управлява л.а с рег. № СТ2080СК, като поради движение със скорост, несъобразена с пътните условия и релефа на местността на десен завой губи контрол над автомобила и се блъска с предната лява част в метална еластична ограда в ляво по посока на движението. Вследствие на удара се завърта и се блъска със задната част в метална ел. ограда и става причина за ПТП с материални щети. В съставения АУАН и в издаденото въз основа на него НП, за обосноваване на административното обвинение по чл.179, ал.2 от ЗДвП от правна страна, като нарушена законова разпоредба е посочена нормата на чл. 20, ал.2 от ЗДвП, регламентираща, че водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие и да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

С оглед на така направеното описание на нарушението от фактическа страна и административнонаказателната разпоредба на чл.179, ал.2, по която е подведен под отговорност ответникът по касация, очевидно не е налице приетата от съда липса на посочване на всички обстоятелства, релевантни за състава на административното нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП и съответно не е налице фактическа необоснованост на административнонаказателното обвинение. Всички съставомерни фактически обстоятелства, предвид направената квалификация на деянието като нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП, са посочени в наказателното постановление. Противно на приетото от въззивния съд, изрично са посочени конкретните обстоятелства, възприети от административнонаказващия орган като такива, с които не е била съобразена скоростта на движение на управлявания от водача на МПС Г.А. лек автомобил - пътните условия и релефа на местността.  Вярно е, че съставомерен признак на нарушението по повдигнатото на Г.А. обвинение по чл.179, ал.2 от ЗДвП, е наличието на ПТП. Необходимо условие, за да се квалифицира събитието като ПТП съгласно легалната дефиниция на понятието по §6, т.30 от ДР на ЗДвП, е настъпването на материални щети или предизвикване нараняване на хора. За обосноваване от фактическа страна на обвинение за извършено нарушение, квалифицирано по административно наказателния състав на чл.179, ал.2 от ЗДвП, необходимо и достатъчно е в наказателното постановление да бъде посочен обективния факт на настъпилото ПТП с причинени материални щети или нараняване на хора при описанието на този съставомерен признак на нарушението. Наказващият орган няма задължение да описва детайлно вида и размера на причинените щети, доколкото тези обстоятелства са ирелевантни за съставомерността на деянието по чл.179, ал.2 от ЗДвП и следователно не могат да бъдат определени като необходим елемент от съдържанието на наказателното постановление, както неправилно е приел въззивният съд. Ето защо с изричното отразяване на факта на настъпилото „ПТП с материални щети“ в обстоятелствената част на НП, императивните законови изисквания по чл.57, ал.1 т.5 от ЗАНН са спазени. Направената фактическа формулировка и правна обосновка на обвинението позволява формиране на еднозначни правни изводи за волята на наказващия орган по фактите и по приложението на закона. С оглед на което направеният от въззивния съд извод че е допуснато съществено формално нарушение на изискването по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, ограничаващо правото на защита на санкционираното лице, е неправилен.

 

         С обжалваното решение наказателното постановление е отменено на посоченото по-горе формално /процесуално/ основание, без да са изложени каквито и да е било мотиви относно извършена преценка на събраните по делото доказателства, кои факти и обстоятелства съдът е приел за установени, въз основа на кои доказателствени материали и какви правни изводи следват от тях. Нещо повече – при допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, съдът не е изложил каквито и да е било мотиви за процесуална и/или материална незаконосъобразност на НП в частта му за наложената на Г. А. санкция по чл.183, ал.1, т.1, предл. второ от ЗДвП, като основание за постановената отмяна на наказателното постановление и в тази му част. Предвид въведената забрана за нови фактически установявания в касационната инстанция, не е налице законова възможност за произнасяне по съществото на спора, при липса на установени фактически обстоятелства и разглеждането им от районния съд в обжалваното решение, по които се дължи произнасяне от касационния състав на съда по чл.220 АПК. Ето защо решението на Районен съд – Стара Загора следва да бъде отменено, като на основание чл.222, ал.2 от АПК делото се върне за ново разглеждане от друг състав на същия съд.  В тази връзка не следва да бъдат обсъждани доводите на ответника по касационната жалба за материална незаконосъобразност на наказателното постановление поради липса на съставомерно от обективна и субективна страна деяние и основание за ангажиране на административно наказателната отговорност - основателността на тези възражения ще следва да бъде преценена при разглеждането на делото по същество от районния съд. 

 

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ и чл. 222, ал.2, т.1 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

                           Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ   Решение № 674 от 08.11.2017г., постановено по АНД № 1790/ 2017г. по описа на Районен съд – Стара Загора.  

 

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

   

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                      

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                             

  

                                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

                                                                           2.