Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    41

 

     гр. Стара Загора, 21.02.2018 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  осми февруари две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:         ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  Албена Ангелова

и с участието на прокурора  Петя Драганова

като разгледа докладваното от  съдия  Б. ТАБАКОВА к.а.н. дело № 1 по описа  за 2018 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на Районно управление Казанлък при Областна дирекция на МВР Стара Загора чрез процесуалния му представител юрисконсулт Милен Алексиев против Решение № 436/26.10.2017 г. по АНД № 1033/2017 г. на Районен съд Казанлък, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 17-0284-001342/25.05.2017 г.,  издадено от Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора срещу С.С.Л. ***. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението като постановено в нарушение на материалния закон и процесуалните правила - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 и т. 2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се изводът на съда, че в случая са налице предпоставките за освобождаване от административнонаказателна отговорност. Според касатора  липсват основания деянието да се приеме за маловажен случай по смисъла на чл. 28 ЗАНН. По изложените съображения  е направено искане за отмяна на решението и за постановяване на  друго, с което да бъде потвърдено  НП като законосъобразно.  

 

Ответникът по касационната жалба - С.С.Л. ***, с писмено становище и в съдебно заседание оспорва касационната жалба като неоснователна. Моли решението на районния съд да бъде оставено в сила.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че касационната жалба е неоснователна и предлага решението като обстойно мотивирано относно приложението на чл.28 от ЗАНН да бъде потвърдено.  

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

 Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Казанлък е НП № 17-0284-001342/25.05.2017 г.,  издадено от Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора въз основа на АУАН Серия Г № 974868/25.05.2017 г. с което на С.С.Л. ***, ЕГН **********, е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лв. за извършено нарушение на чл. 638, ал. 3 от Кодекса за застраховане. Като административно нарушение са преценени обстоятелствата, че на 27.08.2017 г. в 15,40 ч в с. Ягода, на ул. „Околовръстна”, на кръстовището с ул. „Паничеревска”  в посока запад-изток, Л.  управлява лек автомобил „Фолксваген Голф” с рег. №  СТ 7064 АН, собственост на Венцислав С.Л., като не притежава задължителна застраховка „Гражданска отговорност” за 2017 г. към момента на извършване на проверката.

 

   За да отмени НП, Районен съд Казанлък  е приел, че  в конкретния случай са налице предпоставките за прилигане на чл. 28 ЗАНН. Мотивира се с обстоятелствата, че санкциониранто лице като водач на МПС от 1970 г. има допуснати три незначителни нарушения на ЗДвП, както и че още в деня на проверката същият е сключил договор за застраховка „Гражданска отговорност”. По изложените съображения съдът е обосновал извод за незаконосъобразност на НП и е постановил отмяната му.

 

       По делото са приети като писмени доказателства Застрахователна полица от 27.03.2017 г.; Удостоверение за семейно положение от 06.02.2018 г.; Разпореждане № 153/30.12.2008 г. на РУСО Стара Загора; Удостоверение за декларирани данни изх. № 7405001117/06.02.2018 г.; Етапна епикриза от 06.02.2018 г.

 

Касационният състав на Старозагорския административен съд намира, че така постановеното решение е правилно.

 

Административнонаказателната отговорност на С.Л. е ангажирана на основание нормата на чл.638, ал.3 от Кодекса за застраховането /за управление от несобственик на МПС, за което няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка «Гражданска отговорност на автомобилистите»/, съдържаща и санкцията за извършеното нарушение – глоба в размер на 400лв. От фактическа страна обвинението срещу С.Л. се основава на констатирано на 27.08.2017 г. в 15,40 ч в с. Ягода управление от негова страна на лек автомобил „Фолксваген Голф” с рег. №  СТ 7064 АН, собственост на Венцислав С.Л., без задължителна застраховка „Гражданска отговорност” за 2017 г. към момента на извършване на проверката.

 

Касационният състав на Административен съд Стара Загора споделя извода на районния съд, че в производството по издаване на НП № 17-0284-001342/25.05.2017 г. на Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора не са допуснати съществени процесуални нарушения. АУАН и издаденото въз основа на него НП съдържат всички императивно изискуеми реквизити. С оглед събраните по делото доказателства се установява по безспорен начин извършването от обективна и субективна страна на вмененото нарушение на КЗ.

 

Неоснователно е оплакването на касатора, че поведението на ответника не следва да се квалифицира като маловажен случай. В чл.93, т.9 от НК, приложим по силата на препращащата разпоредба на чл.11 от ЗАНН, е дадено легално определение на понятието „маловажен случай”. Такъв е налице, когато с оглед липсата или незначителността на вредни последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства, деянието представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи от съответния вид. При установената по делото фактическа обстановка касационната инстанция намира, че процесното нарушение  е маловажно, тъй като то е типично за вида си, но разкрива по-ниска степен на опасност за установения ред на държавно управление в сравнение с други нарушения от същия вид поради наличие на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства. Деецът е на 68 години, пенсионер с хронични заболявания, последното му нарушение на ЗДвП е извършено през 2013г, а санкционираното нарушение е отстранено веднага след установяването му. Всички тези обстоятелства, преценени с оглед фиксираното в закона наказание глоба от 400лв, сочат несъразмерност на постановената санкция спрямо дееца.

 

Твърдението на касатора, че за автомобила, управляван от ответника Л. от 2015г не е сключвана задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ е голословно, а и не е от естество да подкрепи тезата за липса на малозначителност на деянието доколкото такава преценка се прави с оглед особеностите на всеки конкретен случай. За настоящия случай всички данни по делото сочат, че е било достатъчно вместо да бъде наказван, нарушителят да бъде предупреден, че при повторно нарушение ще му бъде наложено административно наказание.

 

  В касационната жалба не са изложени конкретни доводи за допуснати процесуални нарушения от районния съд при постановяване на обжалваното решение, поради което наведеното такова касационно оплакване е неоснователно.  

 

 По гореизложените съображения настоящата инстанция намира, че не са налице твърдените касационни основания по смисъла на чл.348, ал.1, т.1 и т.2  от НПК. Оспореното решение като валидно, допустимо и законосъобразно следва да бъде оставено в сила.

 

   Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

   ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 436/ 26.10.2017 г., постановено по АНД № 1033/2017г. по описа на Районен съд Казанлък, с което е отменено Наказателно постановление № 17-0284-001342/25.05.2017 г., издадено от Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора.

    

 

   Решението не подлежи на обжалване и протестиране.              

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                   

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

 

                                                                           2.