Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                     

                       

            56   09.03.2018 година   град Стара Загора

 

 

              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно  заседание на двадесети и втори март през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                  Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                 Ч                                                                           Членове:    ИРЕНА ЯНКОВА 

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

При секретаря:Ива Атанасова     

И с участието на прокурора: Константин Тачев                                         

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА  КАН дело № 35 по описа  за 2018 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. 

 

Образувано е по касационна жалба на Б.А.Б. *** срещу Решение № 757/ 08.12.2017г., постановено по АНД № 2276/ 2017г. по описа на Старозагорския районен съд в частта, с което е изменено  Наказателно постановление № 17-1228-001715 от 13.06.2017г. на Началник група към ОД на МВР , сектор „ Пътна полиция” гр. Стара Загора с наложени на касатора административни  наказания, както следва: „ глоба” в размер на 100 лева и лишаване от право  да управлява МПС за срок от 3 месеца на основание чл.175,ал.1,т.4 от ЗДвП. за нарушение на чл. 103 от ЗДвП, като глобата е намалена от 100 лв. на 50 лева и лишаването на право да управлява МПС от 3 месеца на един месец, като , в частта, с което му е наложено административно наказание  „ Глоба” в размер на 300 лв и лишаване от право да управлява МПС  на основание чл. 175,ал.3, предложение 1 от ЗДвП за нарушение на чл. 140,ал.1 от ЗДвП наказателното постановление е потвърдено.   

В жалбата се съдържат оплаквания за неправилност на решението по съображения за постановяването му в нарушение на закона. Жалбоподателят оспорва като неправилен и необоснован направения от въззивния съд извод за законосъобразност на наказателното постановление, поради несъответствие на НП с императивните изисквания по чл. 57,ал.1,т.5 от ЗАНН.Според касатора за да издаде НП АНО следва да се вземе впредвид съставения АУАН серия „ Г” № 974145 от 05.06.2017 г., в който като дата на извършване нах нарушението било отразено 27.05.2017. В оспореното от него наказателно постановление, като дата на деянието била записана 05.06.2017 г. Това процесуално нарушение било съществено и било основание за отмяна на НП, поради неяснота на коя дата е извършено нарушението.   Моли съда да отмени обжалваното решение и вместо него да постанови друго, с което да се отмени изцяло  Наказателно постановление № 17-1228-001715 от 13.06.2017г. на Началник група към ОД на МВР , сектор „ Пътна полиция” гр. Стара Загора.

 

Ответникът по касационната жалба – Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи гр. Стара Загора – редовно призована не изпраща представител и не взема становище по подадената касационна жалба

          

         Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за основателност на жалбата, поради което счита, че съдебното решение следва да бъде отменено, като постановено в противоречие с приложимите материално правни норми на ЗАНН.   

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

           

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество е основателна.

 

Производството пред Районен съд – Стара Загора се е развило по жалба на Б.А.Б.   против Наказателно постановление № 15-1228-001715 от 13.06.2017г. на Началник група към ОД на МВР , сектор „ Пътна полиция” гр. Стара Загора , с което въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 17-1715/ 05.06.2017. му са наложени следните административни наказания: „ глоба” в размер на 100 лева на основание чл. 175,ал.1,т.4 от ЗДвП и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца за нарушение на разпоредбата на чл. 103 от ЗДвП и „ глоба” в размер на 300 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175,ал. 3, предложение първо от ЗДвП за нарушение на разпоредбата на  140,ал.1 от ЗДвП. Съгласно изложеното в обстоятелствената част на наказателното постановление административното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 05.06.2017г. около 17, 50 часа в гр. Стара Загора, по бил” Никола Петков посока  изток до спорта зала „ ДЗУ” Б. управлява лек автомобил марка „ БМВ” с рег. № 969Н677, собственост на „Ъ АУТО Еволюшън” ЕООД, като не спира на подаден сигнал със стоп палка по образец. Регистрационните табели на автомобила са с изтекъл срок на валидност  - до 02.04.2017 г..

 

Старозагорският районен съд е приел за установено, че от събраните по делото доказателства по безспорен начин се установявало, че Б. е извършил нарушенията, за които му е повдигнати административно наказателни обвинение, но по отношението наказанието , наложено на основание чл. 175,ал.1,т. 4 от ЗДвП е приел, че  тези наказания са наложени при оттекчаващи отговорността му обстоятелства , без  АНО да изложи мотиви за това в НП, поради което  е изменил НП , в тази му част, като е намалил „ глобата от 100 лв. на 50 лв. и лишаването от право да управлява МПС от три месеца на един месец

 

Решението на Старозагорския районен съд е постановено при неправилно приложение на материалния закон.  

 

Касационният състав на Старозагорския административен съд  не споделя извода на въззивния съд, че съдържанието на наказателното постановление отговаря на императивните изисквания на чл.57,ал.1, т. 5 от ЗАНН от ЗАНН. По аргумент от посочената разпоредба, описанието на нарушението и датата на извършването му  са задължителни  реквизити на  НП и всеки един от тези елементи следва изрично да намери обективен израз в неговото съдържание. В АУАН като дата на нарушението е записана 27.05.2017 г. В случая  наказателното постановление е изписана  неправилна дата на извършване на нарушението 05.06.2017г.. Разпоредбата на чл.57,ал.1,т.5 от  ЗАНН е императивна и нейното спазване е не само абсолютно условие за формална изрядност и законосъобразност на акта за установяване на административно нарушение, но е и гаранция за правото на защита на наказаното лице. Датата на извършване на нарушението е съществена характеристика на всяко административно нарушение и е посочена от законодателя като самостоятелен елемент от съдържанието на НП. Същата е от значение както за определяне на приложимия по см. на чл.3, ал.1 и ал.2 от ЗАНН закон, така и за спазване на сроковете по чл. 34, ал.1, изр. второ от ЗАНН. В действителност е възможно чрез изчисляване на срокове и въз основа на други документи или доказателствени средства  да се изведе датата на извършване на датата на деянието Като задължителен реквизит и елемент от императивно регламентираното нормативно съдържание на НП, датата на нарушението е следвало да бъде обективирана по надлежния начин точно.

        

 При неправилно приложение на закона Старозагорския районен съд е приел и че е налице изискуемото се ясно, точно и конкретно формулиране и конкретизация на административното обвинение от фактическа и правна страна. Според касационния състав на съда наличието на всички законово изискуеми реквизити по чл.57,ал.1,т.5 от ЗАНН е въпрос на формална законосъобразност на АУАН, Правоприлагането по принцип, и в частност административнонаказателното такова, не може да почива на предположения. Административните наказания са форма на държавна принуда - репресивни мерки, водещи до ограничаване на права или вменяване на задължения, по повод неправомерно поведение на определено лице. Именно с оглед този характер на административните наказания законодателят е предвидил строго формални процесуални правила за реализирането на административнонаказателната отговорност. В този смисъл всяко формално нарушение на изискванията за индивидуализация на извършеното нарушение, опорочава  наказателното постановление и е основание за неговата отмяна.. Непрецизната формулировка и непосочването на всички релевантни факти и обстоятелства за наличието на съставомерните елементи на деянието, има за последица фактическа необоснованост на повдигнатото на Б.  А.Б. административно обвинение.

 

           С оглед на изложеното съдът намира че обжалваното решение като постановено при неправилно приложение на материалния закон следва да бъде отменено  и вместо него да се постанови друго, с което  Наказателно постановление № 17-1228-001715 от 13.06.2017г. на Началник група към ОД на МВР , сектор „ Пътна полиция” гр. Стара Загора  да бъде отменено, като незаконосъобразно..

 

           Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предложение второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

 

                            Р     Е     Ш     И     :

 

ОТМЕНЯ Решение № 757/ 08.12.2017г., постановено по АНД № 2276/ 2017г. по описа на Старозагорския районен съд , КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-1228-001715 от 13.06.2017г. на Началник група към ОД на МВР , сектор „ Пътна полиция” гр. Стара Загора.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

 

                       

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

 

                                                                          2.