Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                                                                             

           

         161     24.04.2018 година   град Стара Загора

 

                  

               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                         

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                       

                                                                                                                                  Членове:   ИРЕНА ЯНКОВА      

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар Пенка Маринова       

и с участието на прокурор Петя Драганова   

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА   КАН дело № 140 по описа  за 2018 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.  

 

             Образувано е по касационна жалба на Х.Г.Б. ***, подадена чрез пълномощника му адв. Р.Ж. ***, против Решение № 8 от 09.01.2018г., постановено по АНД №1034/ 2017г. по описа на Казанлъшкия районен съд, с което е потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 17-0284-002125 от 01.08.2017г., издадено от Началника на Районно управление – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

             В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на закона - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като необоснован направения от въззивния съд извод, че НП отговаря на императивните изисквания на чл. 57,ал.1,т.5 от ЗАНН. Административно наказателното производство било протекло при допуснати съществени процесуални нарушения. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно Наказателно постановление№ 17-0284-002125 от 01.08.2017г., издадено от Началника на Районно управление – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

.

 

           Ответникът по касационната жалба – Районно управление – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора, редовно и своевременно призован за съдебно заседание, не изпраща представител по делото и не взема становище по основателността на жалбата.

 

   Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

        Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

 

          Производството пред Районен съд – Казанлък се е развило по жалба на Х.Г.Б. ***, против Наказателно постановление № 17-0284-002125 от 01.08.2017г., издадено от Началника на Районно управление – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора., с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № Д055385/ 18.07.2017г., на Х.Б. е наложено административно наказание глоба в размер на 200лв, на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл. 179, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл. 6,т.1 от ЗДвП. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 18.07.2017г., около 15.00 часа в гр. Казанлък, на площад „ Севтополис”, до Лъвовата чешма  в посока изток- запад  Б. управлява собствения си лек автомобил „ Тойота Корола” с рег. № СТ7780

АН, като на двулентов път извършва маневра завой в обратна посока, като пресича и застъпва пътна маркировка „М2”/ „Двойна непрекъсната линия”/ и завива в посока изток, при което е блъснат лек автомобил „ Нисан” с рег. № СТ 4106 ВС, в резултат на което настъпва ПТП.

 

           Казанлъшкият районен съд е потвърдил обжалваното наказателно постановление, по съображения за неговата процесуална и материална законосъобразност. Въззивният съд е приел, че при образуването и провеждането на административнонаказателното производство не са допуснати нарушения на регламентираните в ЗАНН процесуални правила и формални изисквания. Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства и приетата за установена фактическа обстановка съдът е направил извод, че по безспорен и несъмнен начин е доказано извършването от Х.Б. на съставомерно от обективна и субективна страна деяние, правилно квалифицирано като административно нарушение по чл.179, ал.2 във вр. с чл. 179, ал.1, т.5 от ЗДвП,

          

          Решението на Казанлъшкия районен съд е постановено при неправилно приложение на материалния закон .  

        

Съгласно разпоредбата на чл.179, ал.2 от ЗДвП, водач на МПС, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 /в т.ч. нарушение по чл.179, ал.1, т.5 – неспазване предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението/, причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба от  200лв., ако деянието не съставлява престъпление. От фактическа страна извършването на вмененото на санкционираното лице нарушение се основава на това, че на  18.07.2017г., около 15.00 часа в гр. Казанлък, на площад „ Севтополис”, до Лъвовата чещма  в посока изток- запад управлява собствения си лек автомобил „ Тойота Корола” с рег. № СТ7780 АН, като на двулентов път извършва маневра завой в обратна посока, като пресича и застъпва пътна маркировка „М2”/ „Двойна непрекъсната линия”/ и причинява  ПТП. В съставения АУАН и в издаденото въз основа на него НП, за обосноваване от правна страна на административното обвинение, като нарушена е посочена нормата на чл. 6,т.1 от ЗДвП, регламентираща, че участниците в движението са длъжни да съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка.Съгласно разпоредбата на чл. 12,ал. 1,т.2 от Наредбата за сигнализацията на пътищата с пътна маркировка чрез двойната непрекъсната линия се въвежда забрана на пътните превозни средства да я застъпват и пресичат  при приближаване на кръстовища, пътни възли  и други места , които представляват особена опасност за движението.

                  

     От представения от 18.07.2018г. протокол за ПТП  се установява какво е местоположението на двата автомоила и какви са установените по тях щети. За автомобила касатора те са описани като” деформирана предна регистрационна табела, а за другия участник в ПТП-то – „ деформирана задна броня. Тези щети потвърждават тезата на жалбоподателя, че към момента на удара двата автомобила са се намирали успоредно на осевата линия и не кореспордират със свидетелските показания на Р. В., че ударът е извършен странично. . Още повече посоката на движение на автомобила на Б. ***.-запад и не би следвало да се деформира само задната броня, а е следвало да има нанесени щети от лявата страна на МПС-то собственост на В.. Административно наказателният процес е строго нормирана дейност и при него следва да се преценява не дали изобщо е извършено някакво деяние  а дали деянието, за което е повдигнато административно наказателно обвинение е извършено. От механизма на ПТП, отразен в протокола за ПТП не може по категоричен начин да се установи, че именно касаторът е станал причина за произшествието.

 

           Предвид изложените съображения съдът намира че  е налице твърдяното касационно основание, поради което обжалваното решение следва да бъде отменено, ведно с оспореното наказателно постановление .-

         Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл.второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

                        Р     Е     Ш     И :

 

           

           ОТМЕНЯ Решение № 8 от 09.01.2018г., постановено по АНД №1034/ 2017г. по описа на Казанлъшкия районен съд, КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ               

                                                                                                                                                           

             ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-0284-002125 от 01.08.2017г., издадено от Началника на Районно управление – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.   

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

 

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

 

                                                                             2.