Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

211                                     07.06.2018г.                       гр. Стара Загора

 

 

 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично заседание на десети май две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                 Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                               Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                        СТИЛИЯН МАНОЛОВ

 

при секретаря: Минка П.

и с участието на прокурора: Петко Георгиев      

като разгледа докладваното от  съдия  Манолов КАН дело № 183 по описа за 2018 г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от АПК във връзка с чл.63 ал.1 предл.2 от ЗАНН.

 

Образувано е по касационна жалба на ОД на МВР Стара Загора против Решение № 67/21.02.2018 г. по а.н.д № 80/2018 г. по описа на Районен съд Казанлък, с което е отменен електронен фиш (ЕФ) серия К № 1847075 на ОД на МВР Стара Загора. В жалбата се твърди, че решението е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – касационни основания по чл.348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК. Сочи се, че към деня на нарушението е действала старата редакция на Наредба №8121з-532/12.05.2015г., но с ДВ, бр.54/17г. е прието изменение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с което е отменена т.8 на чл.165, ал.2 от закона, според която местата за контрол с технически средства се обозначават с поставяне на пътен знак, поради което не е съществувало задължение за поставяне на пътен знак, обозначаващ осъществяването на контрол по спазване на правилата за движение чрез АТСС. Обосновава, че законът стои над наредбата и тя не може да му противоречи. Направено е искане за отмяна на решението на Районен съд Казанлък като неправилно и постановяване на друго, с което да се потвърди издадения електронен фиш.

Ответникът по касация М.П.И. се явява в съдебно заседание и заявява, че оспорва касационната жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура дава заключение за неоснователност на жалбата,  поради което предлага обжалваното решение да бъде оставено в сила.

 

Касационният състав на съда, като взе предвид събраните по делото доказателства, наведените основания от жалбоподателя, мотивите към обжалваното решение и след служебна проверка на същото за наличие на основанията по чл.218, ал.2 от АПК, прие за установено следното:

 

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок от надлежна страна и е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество  жалбата се явява основателна.

 

Производството пред Районен съд Казанлък се е развило по жалба на М.П.И. *** против електронен фиш серия К № 1847075 на ОД на МВР Стара Загора, с който на основание чл.189, ал.4, вр. чл.182, ал.2, т.3 от ЗДвП ѝ е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева за нарушение на чл.21, ал.2 от ЗДвП. В електронния фиш е посочено, че на 07.12.2017 г. в 10:40 часа на път I-5 км 213+400, разклон село Ягода, общ. Мъглиж управлява лек автомобил „Шкода Фабия 1,9 СДИ“ с рег. № в посока юг-север, със скорост 87 км/ч при ограничение от 60 км/ч, въведено с пътен знак „В-26“, разположен южно на 220 м. Нарушението е заснето с мобилна радарна система TFR1-M и отчетен километров толеранс от 3 км.

 

С обжалваното съдебното решение Районен съд Казанлък е отменил посочения ЕФ като незаконосъобразен. Прието е, че при издаване на санкционния акт са спазени изискванията на  Наредба №8121з-532/12.05.2015г., като мястото на радарната система е отразено в клипа с GPS координати, същата е технически горна и е съставен протокол за времето на работата й. Посочено е, че в случая не е спазено изискването за поставяне на пътен знак Е24, като е обосновано, че макар с ДВ, бр.54/05.07.17г. да е отпаднало задължението на контролните органи да обозначават местата за контрол по спазване на правилата за движение, то до отмяната на чл.7 от Наредбата задължението за поставяне на знак Е24 е следвало да бъде спазено, тъй като условията и редът за използване на АТСС за контрол на правилата за движение се определят именно от нея. Прието е също, че с ДВ, бр.6/18г., в сила от 16.01.2018г. изискването за поставяне на пътен знак Е24 е отпаднало, но към момента на извършване на деянието – 07.12.2017г., такова изискване е съществувало и то се явява по – благоприятен закон за жалбоподателя.

 

Решението на Районен съд Казанлък е неправилно.

 

Към момента на извършване на деянието разпоредбата на чл.165, ал.2, т.8 от ЗДвП, изискваща обозначаване на местата за контрол и оповестяване на местата чрез средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на МВР, е отменена, а разпоредбата на чл.165, ал.2, т.7 от ЗДвП също не изисква обозначаване на местата за контрол. Разпоредбата на чл.7, ал.1 от Наредбата, посочена като нарушена от районния съд, към момента на извършване на деянието (впоследствие отменена) е въвеждала идентични на разпоредбата на чл. 165, ал.2, т.8 от ЗДвП задължения. При отмяна на това законово изискване в ЗДвП разпоредбата в наредбата не е променена (промяната е едва през 2018г.). Съгласно чл.15, ал.3 от ЗНА обаче правораздавателните органи са длъжни да приложат по-високия по степен нормативен акт, в случая закона. След като в ЗДвП е отменено това задължение за обозначаване на местата за контрол разпоредбата на чл.7, ал.1 от наредбата е в противоречие със този закон, който следва да бъде приложен.

 

Като се е позовал на разпоредби на наредбата, противоречащи на ЗДвП, районният съд е постановил решение в нарушение на материалния закон.

Предвид гореизложеното и с оглед съответствието на санкционния акт с изискванията на чл.189, ал.4 от ЗДвП и Наредба №8121з-532 от 12.05.2015г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата, решението на въззивния съд следва да бъде отменено и вместо него да бъде постановено ново решение по съществото на спора, с което да се потвърди издадения ЕФ като съответстващ на материалния закон и издаден при спазване на административнопроизводствените правила.

Водим от тези мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 67/21.02.2018 г. по а.н.д № 80/2018 г. по описа на Районен съд Казанлък и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

 

ПОТВЪРЖДАВА Електронен фиш серия К № 1847075 на ОД на МВР Стара Загора, с който на М.П.И. *** на основание чл.189, ал.4, вр. чл.182, ал.2, т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лева за нарушение на чл.21, ал.2 от ЗДвП.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

                             

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                          

 

                                                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.

                                                                                         

 

      2.