Р Е Ш Е Н И Е

 

207                                        23.05.2018 год.                     гр. Стара Загора

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

    Старозагорски административен съд, публично съдебно заседание на  десети май две хиляди и осемнадесета год., в състав         

                                                                 

Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                           Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                            МИХАИЛ РУСЕВ

при секретаря Минка Петкова и в присъствието на прокурора П. Георгиев, като разгледа докладваното от съдия Дарина Драгнева КАН дело №191 по описа за 2018 год., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на ТД на НАП Пловдив против Решение №165/28.02.2018г., постановено по АНД №3382/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е отменено наказателно постановление №F326623/09.10.2017г. издадено от Заместник директор ТД на НАП Пловдив с наложена на Л.Н.Т. глоба в размер на 200лв. на основание чл. 74 ал.1 предл. първо от Закона за счетоводството за това, че в качеството си на управител на „Р.“ ЕООД е извършил нарушение на чл.38 ал.1 т.1 вр. с чл.16 ал.1 т.4 от Закона за счетоводството като не е подал в срок до 30.06.2017 ГФО на „Р.“ ЕООД. Обстоятелства по извършване на нарушението: Съгласно ГДД по чл.92 от ЗКП дружеството не е извършвало дейност през отчетния период 2016г. Към датата на съставяне на АУАН-31.08.2016г., ГФО на дружеството за 2016г. не е заявен за вписване и не е представен за обявяване в ТР към АП. Нарушението е извършено на 01.07.2016г., установено е на 19.07.2017г. – датата, на която НАП е уведомена от АП.

За да отмени НП РС Стара Загора е приел, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и на приложимия материален закон, тъй като не е изследвана хипотезата на чл.38 ал.4 от Закона за счетоводството, според която малките предприятия, които не подлежат на задължителен финансов одит, могат да не публикуват своите отчети за приходите и разходите и докладите за дейността.  АНО не е изследвал въпроса за съществуване на фактите, които задължават субекта да публикува ГФО, с което е нарушено правото му на защита. На следващо място е прието, че се касае за маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като дружеството не извършва стопанска дейност от 2013г., като е могло да бъде предупреден управителя му, вместо да бъде наказан, предвид първото по ред административно нарушение от същия вид.

С касационната жалба се твърди, че решението е постановено при неправилно приложение на ЗАНН и на ЗСЧе и се иска от съда да бъде отменено като вместо него се постанови друго за потвърждаване на наказателното постановление. Тезата на касатора е, че съгласно чл.38 ал.1 вр. с ал.4 от ЗЧе предприятията публикуват ГФО до 30.06. на годината, следваща отчетния период, като малките предприятия, които не поделжат на независим финансов одит могат да не публикуват част от ГФО – отчети за приходите и разходите и доклад за дейността. Неосъществяването на стопанска дейност не освобождава предприятието от задължението му да публикува ГФО, а на основание чл.38 ал.4 от СЧе същият е със съкратено съдържание.

Поддържат се доводи за правилна преценка на тежестта на нарушението, което е типично за вида си и не се откроява с по-ниска степен на обществена опасност.

Ответника –Л.Н.Т. не се явява и не се представлява.  

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

РС Стара Загора не е допуснал релевираните в касационната жалба нарушения на материалния закон и решението му е правилно по своя краен резултат. Настоящата съдебна инстанция споделя доводите на въззивния съд за наличие на основание по чл.28 от ЗАНН за освобождаване на нарушителя от административно-наказателна отговорност, поради факта, че дружеството не е извършвало търговска дейност и с публикуването на ГФО в част счетоводен баланс не би се постигнала целта на задължението за публикуване, нито бездействието да се заяви ГФО за публикуване накърнява охранявания от същото задължение обществен интерес. Предвид на това обстоятелство от 2018г разпоредбата на чл. 38 ал.9 от СЧе е изменена и на основание т.2 предприятията, които не са осъществявали дейност през отчетния период публикуват само декларация за това обстоятелство. В отговор на наведените оплаквания за неправилно приложение на ЗАНН следва да се каже, че действително при издаване на НП не е допуснато нарушение на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, тъй като на основание чл. 38 ал.1 т.1 от СЧе в относимата към 01.07.2016г. редакция всички търговци ключително и онези, които не са извършвали дейност, са длъжни да публикуват ГФО. Съобразената от въззивния съд разпоредба на чл.38 ал.4 от ЗСЧе касае съдържанието на ГФО, което не може да бъде обсъждано при неизпълнение на задължението за неговото публикуване.

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И   :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №165/28.02.2018 год., постановено по АНД №3382/2017 год. по описа на  Районен съд  Стара Загора.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

                   

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                

                                                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

            

                                                                                             2.