Р Е Ш Е Н И Е

 

201                                        30.05.2018 год.                     гр. Стара Загора

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                                                 Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                         Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                          МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря Минка Петкова и с участието на прокурора Петя  Драганова като разгледа докладваното от съдия М. Русев КАН дело192 по описа за 2018 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на ТД на НАП – гр. Пловдив, чрез процесуалния си представител юриск. А.Л. против Решение №166/28.02.2018 год., постановено по АНД №3381/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е отменено наказателно постановление №F326608/09.10.2017 год. издадено от Заместник директор ТД на НАП – гр. Пловдив с наложена на „Р.ЕООД имуществена санкция в размер на 200.00 лв. на основание чл.74, ал.1, предл. второ от Закона за счетоводството. В касационната жалба се твърди, че решението е постановено при неправилно приложение на ЗАНН и на ЗСЧ и се иска от съда да бъде отменено като вместо него се постанови друго за потвърждаване на наказателното постановление. Изложени са аргументи в касационната жалба, че съгласно чл.38, ал.1 вр. с ал.4 от ЗСЧ,  всички предприятия - търговци публикуват годишният финансов отчет в търговския регистър до 30.06. на годината, следваща отчетния период. Микро и малките предприятия не са освободени от задължението за съставяне на годишен финансов отчет, а само от изискването за обявяване в търговския регистър на отделни елементи от него. Съгласно чл.38, ал.4 от ЗСч малките предприятия, които не подлежат на задължителен финансов одит, могат да не публикуват своите отчети за приходите и разходите и доклади за дейността. Не осъществяването на стопанска дейност не освобождава предприятието от задължението му да публикува ГФО, а на основание чл.38, ал.4 от Закона за счетоводството същият е със съкратено съдържание. Това според изложеното в жалбата, опровергава изводите на районният съд за нарушаване на разпоредбите на чл.42, т.4 и чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, т.е. че липсва описание на нарушението, а именно не посочването на вида на предприятието – микро, малко, средно. Изразено е несъгласие и с извода на съда за наличието на маловажен случай. Поддържат се доводи за правилна преценка на тежестта на нарушението, което е типично за вида си и не се откроява с по-ниска степен на обществена опасност. Направено е искане за отмяна на решението е постановяване на друго, с което да се потвърди наказателното постановление.

Ответникът по касационната жалба „Р.“ЕООД гр. Стара Загора, не се явява и не изразява становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага да бъде оставено в сила решението на Районен съд – Стара Загора.

Касационният състав на съда като взе предвид събраните по делото доказателства, наведените основания от жалбоподателя, мотивите към обжалваното решение и след служебна проверка по реда на чл.218, ал.2 от АПК на решението по АНХД №3381/2017 год. на Районен съд Стара Загора, прие за установено следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал.1 ЗАНН и от надлежна страна, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява неоснователна.

Районният съд Стара Загора е отменил обжалваното наказателно постановление №F326608/09.10.2017 год. издадено от Заместник директор ТД на НАП гр. Пловдив с наложена на „Р.“ЕООД имуществена санкция в размер на 200.00 лв. на основание чл.74, ал.1, предл. второ от Закона за счетоводството за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 от Закона за счетоводството. От фактическа страна е прието от наказващият орган, че „Р.“ЕООД – предприятие по смисъла на ЗСч и тръговец по смисъла на Търговският закон, като е било длъжно не е публикувало годишния си финансов отчет /ГФО/ за 2016 год., като не го е заявило за вписване и представило за обявяване в Търговският регистър при Агенцията по вписванията в законоустановеният срок до 30 юни на следващата година, т.е. до 30.06.2017 год.. Търговското предприятие не е извършвало дейност през отчетния период 2016 год., видно от подадената в ТД на НАП Пловдив, офис Стара Загора годишна данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО с вх.№244351700457708/28.03.2017 год. Съгласно данните в част четвърта от посочената декларация нетните приходи от продажби през 2016 год. са в размер на 0.00 лв. Към датата на съставяне на АУАН, ГФО на дружеството за 2016 год. не е заявен за вписване и не е представен за обявяване в Търговският регистър към Агенцията по вписванията. Нарушението е извършено на 01.07.2016 год., установено е на 19.07.2017 год. – датата, на която НАП е уведомена от АП.

За да отмени наказателното постановление Районен съд Стара Загора е приел, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и на приложимия материален закон, тъй като не е изследвана хипотезата на чл.38 ал.4 от Закона за счетоводството, според която малките предприятия, които не подлежат на задължителен финансов одит, могат да не публикуват своите отчети за приходите и разходите и докладите за дейността.  АНО не е изследвал въпроса за съществуване на фактите, които задължават субекта да публикува ГФО, с което е нарушено правото му на защита. На следващо място е прието, че се касае за маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като дружеството не извършва стопанска дейност от 2013 год. до момента на постановяването на решението, не се твърди настъпването на вредоносни последици, макар и нарушението да е формално по своя характер. Нарушението е било отстранено веднага след съставянето на АУАН – на 31.08.2017 год., поради което е и приел, че деянието е с ниска степен на обществена опасност.

Районният съд Стара Загора не е допуснал релевираните в касационната жалба нарушения на материалния закон и решението му е правилно по своя краен резултат. Настоящата съдебна инстанция споделя доводите на въззивния съд за наличие на основание по чл.28 от ЗАНН за освобождаване на нарушителя от административнонаказателна отговорност, поради факта, че дружеството не е извършвало търговска дейност и с публикуването на ГФО в част счетоводен баланс не би се постигнала целта на задължението за публикуване, нито бездействието да се заяви ГФО за публикуване накърнява охранявания от същото задължение обществен интерес. Преценката относно наличие на основанията на чл.28 от ЗАНН е следвало да се извърши от административнонаказващия орган, като се вземе предвид тежестта на нарушението, настъпилите вредни последици от нарушението и другите смекчаващи вината обстоятелства. От събраните по делото доказателства се установява, че дружеството не е извършвало никаква дейност и не е отчело нито приходи, нито разходи за дейността си през 2016 година, което се установява и от подадената от него Годишна данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО. С оглед на това от нарушението не са настъпили никакви вредни последици, нито са засегнати финансовите интереси на държавата. Тези обстоятелства, както и факта, че нарушението е извършено за пръв път, дават основание същото да се третира като такова с по – ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения на ЗСч, поради което е не следва да се приема извода на наказващият орган за липса на основания за прилагането на чл.28 от ЗАНН. Предвид на това обстоятелство от 2018 год. разпоредбата на чл.38, ал.9 от ЗСч е изменена и на основание т.2 предприятия, които не са осъществявали дейност през отчетния период са освободени от задължението за заявяване за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър на ГФО, като обстоятелство за неосъществяване на дейност, се декларира с декларация, която се публикува в търговския регистър в срок до 31 март на следващата година. В отговор на наведените оплаквания за неправилно приложение на ЗАНН следва да се каже, че действително при издаване на наказателното постановление не е допуснато нарушение на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, тъй като на основание чл.38, ал.1, т.1 от ЗСч в относимата към 01.07.2017 год. редакция всички търговци ключително и онези, които не са извършвали дейност, са длъжни да публикуват ГФО. Съобразената от въззивния съд разпоредба на чл.38, ал.4 от ЗСч касае съдържанието на ГФО, което не може да бъде обсъждано при неизпълнение на задължението за неговото публикуване.

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И   :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №166/28.02.2018 год., постановено по АНД №3381/2017 год. по описа на  Районен съд  Стара Загора.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

                   

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                

                                                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

            

                                                                                             2.