Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                   

№ 208                                                  08.06.2018 год.                        град Стара Загора

 

      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на десети май през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                      

                                                                                 Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                                 Членове:         ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                                         РАЙНА ТОДОРОВА

 

                                                                                         

при секретаря   Минка Петкова

и с участието на  прокурора   Петко Георгиев

като разгледа докладваното от  съдия Г. ДИНКОВА   КАН дело    193 по описа  за 2018г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Първо районно управление на МВР/01РУ/–Стара Загора към Областна дирекция на МВР – Стара Загора, против Решение № 134 от 20.02.2018г., постановено по АНД № 3526/ 2017 г. по описа на Районен съд – Стара Загора, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 1959а-1791 от 22.11.2017г., издадено от Началника на Първо районно управление – Стара Загора към ОД на МВР – Стара Загора.

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл. 63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва направения от въззивния съд извод за незаконосъобразност на наказателното постановление, поради несъответствие на неговото съдържание с императивните изисквания на чл. 57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Твърди, че както в съставения АУАН, така и в издаденото въз основа на него НП се съдържа датата/периода от време/ и мястото на извършване на нарушението. Поддържа, че доколкото в случая санкционираното лице не е притежавало валидно разрешително за придобиване на огнестрелно оръжие, то съгласно разпоредбата на чл.56, ал.1 от ЗОБВВПИ не е можело да съхранява същото, поради което и законосъобразно му е било наложено наказание на основание чл.212 от ЗОБВВПИ. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление №1959а-1791 от 22.11.2017г. на Началника на Първо районно управление – Стара Загора към ОД на МВР – Стара Загора.

Ответникът по касационната жалба – В.Ж.В., в съдебно заседание изразява становище за неоснователност на жалбата и моли решението на старозагорския районен съд да бъде оставено в сила.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение че касационната жалба е основателна и предлага съдебното решение да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл. 218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба на В.Ж.В. против Наказателно постановление №1959а-1791 от 22.11.2017г., издадено от Началника на Първо районно управление – Стара Загора към ОД на МВР – Стара Загора, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ серия Г, № 398249 от 03.11.2017 г., на В.В. е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лв., на основание чл. 212 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/, за нарушение на  чл. 56, ал.1 от ЗОБВВПИ. От фактическа страна административното обвинение се основава на това, че на 24.07.2017г. в с.Борилово, обл.Стара Загора, при извършване на проверка от служители на 02РУ-Стара Загора, било установено, че лицето В.Ж.В. притежава разрешение за носене и съхранение на късо огнестрелно оръжие – пистолет „Валтер“, калибър 9х17 с №5163317 с 50 бр. боеприпаси, пистолет „Макаров“ с 9 бр.боеприпаси за него, ловни пушки –„Бенели“-1бр., „Берета“-1бр., „Иж“-1бр., „Мазалат“-1бр. Разрешително обр.2 № 209481 и разрешително обр.3 №СТ0110646 са с изтекъл срок на валидност, а именно до 04.04.2017г., поради което е прието, че В. е съхранявал горепосочените оръжия и боеприпаси без надлежно издадено разрешение от органите на МВР, за периода от 04.04.2012г. до 24.07.2017г., с което виновно е нарушил чл.56, ал.1 от ЗОБВВПИ.

Старозагорският районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата процесуална незаконосъобразност. Въззивният съд е приел, че от една страна е налице несъответствие между фактическото и юридическото формулиране на административно-наказателното обвинение, доколкото в случая В. е можело да бъде санкциониран по друг текст от ЗОБВВПИ, свързан със задължението в едномесечен срок преди изтичането на срока по чл.84, ал.2, лицето, получило разрешение за съхранение, носене и/или употреба ва огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях или разрешение по чл81а, да подаде заявление по образец за подновяване на разрешението му, в който смисъл са фактите, на които се е позовал административнонаказващият орган в НП. От друга страна е констатирал, че обжалваното НП не отговаря на императивните изисквания на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, тъй като не съдържа датата /периода от време/ и мястото /къде санкционираното лице е съхранявало огнестрелното оръжие/ на извършване на нарушението, които е следвало изрично да бъдат посочени а не да се извличат от останалите данни по делото.  

Решението на районния съд е правилно като краен резултат със следните коригиращи мотиви.

Не могат да бъдат споделени изложените от въззивния съд съображения за неправилна правна квалификация на  фактите, обективирани в обстоятелствената част на издаденото наказателно постановление. В случая обвинението от фактическа страна се основава на съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси към тях без надлежно издадено разрешение от органите на МВР. Сочената като нарушена разпоредба на чл.56, ал.1 от ЗОБВВПИ гласи, че лицето по чл. 50, ал. 1 - 3, получило разрешение за придобиване, може да съхранява и/или употребява взривните вещества и пиротехническите изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, или да съхранява, носи и/или употребява огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях след получаване на разрешение за съответните дейности от директора на ГДНП на МВР или от оправомощено от него длъжностно лице, или от началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице. Текста на цитираната законова разпоредба води на извода, че тя въвежда изискване към лицата, притежаващи огнестрелно оръжие, да го съхраняват или носят само след получаване на надлежно разрешение за тези дейности, т.е. тя вменява на субекта конкретно задължение от публичен характер. След изтичане на срока на действие на издадено разрешение се счита, че лицето извършва съответната дейност без надлежно разрешение за това. Именно това деяние е съставлява нарушение по  чл. 56, ал.1 от ЗОБВВПИ, подлежащо на санкциониране на основание чл.212 от ЗОБВВПИ.

Процесното наказателно постановление обаче действително се явява издадено при допуснато съществено процесуално нарушение, поради образуване на административнонаказателното производство след изтичане на преклузивния срок, регламентиран в  чл. 34, ал.1, изр. второ от ЗАНН.

Съгласно разпоредбата на  чл. 34, ал.1, изр. второ от ЗАНН, не се образува административно-наказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на административно нарушение в продължение на три месеца от откриване на нарушителя. Нормативно регламентираният начален момент, от който започва да тече срока по чл. 34, ал.1, предл. второ от ЗАНН за съставяне на АУАН, е моментът на откриването на нарушението и нарушителя, като законът прави разграничение между понятията "откриване" на нарушението /нарушителя/ и "установяване" на нарушението /последното се извършва със съставянето на АУАН/. Нарушението се счита за открито тогава, когато има необходимите и достатъчни данни за неговото извършване и за самоличността на нарушителя т.е когато са констатирани факти и обстоятелства за наличие на поведение /действие или бездействие/ на конкретно лице, което поведение от обективна страна сочи на допуснато административно нарушение. Правната квалификация на тези факти, съотв. индивидуализацията и конкретизацията от фактическа и правна страна на нарушението, представляват действия по извършване на преценка досежно наличието на материалните и процесуалните предпоставки за реализиране на административно-наказателната отговорност и съотв. на нейното съдържание, които действия са последващи откриването на нарушението и представляват част от дейността по установяването на административните нарушения и налагането на административни наказания.

В случая, в съставения АУАН серия Г, № 3984 от 03.11.2017г.№ 14-298/ 15.07.2014 г. е посочено, че: "на 24.07.2017г. в село Борилово, обл.Стара Загора, при извършена проверка от служители на 02РУ гр.Стара Загора е установено, че В. Ж. В. притежава разрешение за носене на късо огнестрелно оръжие –пистолет „Валтер“ кал 9х17 №№5163317 и 50 бр. боеприпаси, и пистолет „Макаров“iк381633, кал 9х18 с 9 бр.боеприпаси, и ловно оръжие – ловна пушка „Бенели“, кал.12, № F180414/081126, ловна пушка „Берета“ кал.12 №3174888, ловна пушка „Иж“ кал.12 №9377201 и ловна карабина „Мазалат“ кал.7,62 №94840. Разрешително обр.2 № 209481 и разрешително обр.3 №СТ0110646 са с изтекъл срок на валидност, а именно до 04.04.2017г. В. е съхранявал горепосочените оръжия и боеприпаси без надлежно издадено разрешение от органите на МВР…“.  По аналогичен начин е индивидуализирано нарушението и в обстоятелствената част на НП. От така описаните обстоятелства се налага извод, че нарушението е било открито при извършената на 27.04.2017 г. проверка от служители на 02РУ Стара Загора. В представената пред въззивния съд административно-наказателна преписка, не се съдържат данни за извършвана допълнителна служебна проверка за установяване на обстоятелства по извършване на нарушението, на дата, различна от посочената в АУАН и НП /27.04.2017г/.

Ето защо настоящият касационен състав приема, че датата, от която започва да тече тримесечния срок за съставяне на АУАН за установеното нарушение, е датата 27.04.2017 г., вписана в АУАН като такава на откриване и извършване на нарушението. Следователно към 03.11.2017 г. /посочена като дата на съставяне на АУАН серия Г, с бл.№ 398249/, е изтекъл законово регламентирания 3-месечен преклузивен срок по  чл. 34, ал.1, изр. второ, предл. първо от ЗАНН, за съставяне на Акт за установяване на административно нарушение, с оглед на което е било недопустимо образуването на административно-наказателно производство за санкциониране на В.Ж.В. на основание чл. 212 от ЗОБВВПИ за твърдяното нарушение по чл.56, ал.1 от същия закон. 

Съставянето на АУАН при наличието на процесуална пречка опорочава издаденото въз основа на него наказателно постановление и същото се явява незаконосъобразно. С оглед на това решението на Старозагорския районен съд, с което е отменено НП №1959а-1791/ 22.11.2017г. на Началника на Първо районно управление – Стара Загора към ОД на МВР – Стара Загора, се явява правилно като краен резултат и следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл.първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 134 от 20.02.2018г., постановено по АНД № 3526/ 2017 г. по описа на Районен съд – Стара Загора.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

  

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     

                                                                                     

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.  

                                                                                              2.