Р Е Ш Е Н И Е  223

 

      гр.Стара Загора 05.06.2018 год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд   в публичното  заседание                                       на         двадесет и осми май

през      две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

    Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                      Членове:  ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                         РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретаря    Зорница Делчева

и в присъствието на  прокурора  Маргарита Димитрова                           ,                                                        като разгледа докладваното от  БОЙКА ТАБАКОВА   к.н.а.дело   202 по описа  за 2018 год, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба от Областна дирекция на МВР Стара Загора против решение № 177/ 02.03.2018 год., постановено по АНД № 3087/ 2017 г. по описа на Старозагорски районен съд, с което е отменено наказателно постановление /НП/ № 17-1228-002750 от 08.09.2017год. на Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР - Стара Загора. В жалбата се излагат доводи, че решението е постановено в нарушение на закона - отменително основание по чл. 348, ал.1, т.1 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Според касатора при постановяване на решението съдът неправилно е приел, че извършването на вмененото нарушение не е доказано по несъмнен начин. Оспорва изводите на съда като почиващи на предположения, а не на събраните гласни доказателства. Предвид изложеното и като счита, че НП № 17-1228-002750 от 08.09.2017г, издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР - Стара Загора е правилно и законосъобразно,  моли съда да отмени обжалваното от него решение и да постанови друго, с което потвърди НП.

 

Ответникът – С.С. ***, оспорва жалбата като неоснователна. Моли решението на районния съд да бъде оставено в сила.

Представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора намира касационната жалба за неоснователна и дава заключение решението да бъде оставено в сила.

 

Касационният състав на съда като взе предвид събраните по делото доказателства, наведените основания от жалбоподателя, мотивите към обжалваното решение и след служебна проверка по реда на чл.218, ал.2 от АПК на решението на АНХД №  3087/ 2017г на Районен съд Стара Загора прие за установено следното:

 

       Касационната жалба е подадена в законоустановения срок от страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

         Районен съд Стара Загора е отменил НП 17-1228-002750 от 08.09.2017год на Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР - Стара Загора, издадено въз основа на АУАН № 17-2750/ 27.08.2017г, с което на ответника С.С.С. на основание чл.175, ал.1, т.4 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ са наложени административни наказания „глоба” в размер на 50лв и „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 месец за нарушение на чл.6, т.2 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/.

 

Като административно нарушение са преценени обстоятелствата, че на 26.08.2017г около 16.50ч в гр.Стара Загора на ул.“И.“ пред бензиностанция „Петрол“ при изградено КПП в качеството си на водач на лек автомобил „Ауди“ рег.№ СТ не изпълнява разпорежданията на пътен полицай, който осъществява контрол на пътното движение по време на работа.

 

За да отмени НП след анализ на събраните гласни доказателства, районният съд обосновава, че административнонаказателното обвинение не е доказано по несъмнен начин. Приема, че не е установено какви разпореждания на пътния полицай, осъществяващ контрол, не е изпълнило наказаното лице, което е спряло на изградения КПП. Според съда не е изключено и напълно е възможно действително да е бързал да откара превозваното в автомобила му лице до Автогара Стара Загора до точно определен час. Като счита, че ангажирането на отговорността му не може да почива на предположения, а в случая вината и неизпълненото разпореждане не са доказани по несъмнен начин, намира обжалваното НП за незаконосъобразно.

 

            Решението е постановено в съответствиие и при правилно приложение на закона.

 

Административнонаказателна отговорност на С.С. е ангажирана за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП, според която участниците в движението  са длъжни да съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка. Наказанието е наложено на основание чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП, предвиждаща лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв за водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението.

 

При така очертаната правна рамка на обвинението се констатира, че обжалваното НП не е изрядно от формална страна. В него следва да бъде посочено какво е нареждането, което привлеченото към отговорност лице е отказало да изпълни. Такива фактически данни не са отразени в обстоятелствената му част в нарушение на чл.57, ал.1 т.5 от ЗАНН, не се съдържат и в съставения АУАН. В случая в мотивната част на НП е възпроизведено съдържанието на санкционната норма на чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП без каквато и да е конкретика относно поведението на С.. Едва в съдебно заседание чрез показанията на актосъставителя К.М.и разпитаната свидетелка Ж.се установява, че не е изпълнил разпореждането да спре автомобила и да не преминава през изградения КПП. От друга страна, показанията на свидетелите Ст.и А.И.сочат, че С. е спрял доброволно, без подаден сигнал, на изградения КПП, защото е забелязал автомобила на сина си.

 

Попълването на съдържанието на НП е недопустимо в съдебната фаза на процеса, целта на която е да се проверят изложените от наказващия орган факти, респективно дали са относими към повдигнатото административнонаказателно обвинение, дали са осъществени по посочения в НП начин и дали осъществяването им е в резултат на виновно поведение на дееца. Липсата на конкретно посочена фактическа обстановка води до съществено ограничаване правото на защита на наказаното лице и съставлява пречка за упражняване на съдебен контрол за законосъобразност и правилност на НП. А неизпълнението на задължението, визирано в текста на чл.57, ал.1 от ЗАНН, практически води до невъзможност да се докаже административното обвинение. Този порок представлява абсолютно основание за отмяна на НП както правилно е преценено с обжалваното съдебно решение.

С оглед гореизложените съображения съставът на Административен съд Стара Загора намира, че не е налице твърдяното касационно основание за отмяна по смисъла на чл.348, ал.1, т.1 от НПК. Оспореното решение е валидно, допустимо и постановено в съответствие с приложимия закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

Водим от тези мотиви и на основание чл. 221, ал.2 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

       ОСТАВЯ В СИЛА решение № 177/ 02.03.2018 год., постановено по АНД № 3087/ 2017 г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено наказателно постановление № 17-1228-002750 от 08.09.2017год. на Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР - Стара Загора.

 

Решението е окончателно и не подлежи  на обжалване и протестиране.

 

 

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.      

 

                                              

                                                                              2.