Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    248

 

     гр. Стара Загора, 13.06.2018 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  седми юни две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:         ИРЕНА ЯНКОВА 

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  Албена Ангелова

и с участието на прокурора  Румен Арабаджиков

 

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА к.а.н. дело № 236 по описа  за 2018 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

  Образувано е по касационна жалба на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора чрез процесуалния й представител юрисконсулт С.Р. против Решение № 222/21.03.2018 г. по АНД № 394/2018 г. по описа на Районен съд  Стара Загора,  в частта, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 17-1228-003206/20.09.2017 г.,  издадено от началник група в сектор Пътна полиция при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора Стара Загора срещу И.М.И. *** с наложено административно наказание « глоба» в размер на 150 лева на основание на чл.177,ал.1, т. 2 от ЗДвП за нарушение на  чл. 150 от ЗДвП . В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на решението в нарушение на материалния закон и процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.  Оспорва се изводът на съда за  допуснати съществени процесуални нарушения при издаване на наказателното постановление, изразяващи се в непълнота на описаното нарушение и неправилната правна квалификация, както и в неизпълнение на императивните разпоредби на чл. 57, ал. 1, т. 5 ЗАНН.Твърди, че след като АНО е установил, че водачът е неправоспособен водач не било необходимо в НП да се конкретизира мотопеда по технически характеристики Според касатора мотопедът е моторно превозно средство  и  той не може да бъде управляван от лице без СУМПС  Въз основа на изложени съображения е направено  искане обжалваното решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго , с което да се потвърди Наказателно постановление № 17-1228-003206/20.09.2017 г.,  издадено от началник група в сектор Пътна полиция при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора Стара Загора срещу И.М.И. *** с наложено административно наказание « глоба» в размер на 150 лева на основание чл. 177,ал.1,т.2 от ЗДвП за нарушение на чл. 150 от ЗДвП .

 

Ответникът по касационната жалба И.М.И. - редовно и своевременно призован за съдебно заседание,  не се явява, не се представлява и не изразява становище по касационната жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде потвърдено.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява основателна.

 

Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Стара Загора е НП № 17-1228-003206/20.09.2017 г.,  издадено от началник група в сектор Пътна полиция при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора , издаден  въз основа на АУАН № 317-3206/15.09.2017г, с което НП на И.И. *** са наложени четири  административни наказания – в това число по т.1 от НП, което е оспорено в настоящото производство на основание чл.177, ал.1, т.2, предл1 от ЗДвП „глоба”  в размер на 150 лв. за нарушение на чл. 150 от ЗДвП. Като административни нарушения са преценени обстоятелствата, че на 15.09.2017 г. , около 22,15 часа в с. Загоре, община  Стара Загора, по улица първа в посока запад до дома на Н.Т.Д. И.И. управлява мотопед без установена марка, без да е регистриран по надлежния ред, ,липсват регистрационни табели на определеното за целта място. Водачът е неправоспособен. Водачът отказва да бъде тестван с техническо средство за употреба на алкохол . Водачът не контролира МПС-то , което управлява , губи контрол над него и блъска паркирания пред жилищния дом вляво лек автомобил. Лицето допуска ПТП с материални щети.

 

За да отмени обжалваното НП по т.1 , Старозагорският районен съд е изложил съображения за неговата формална незаконосъобразност.  Тя е обоснована с противоречие между описанието на нарушението и правната квалификация на деянието .Според съда лицето е следвало да се санкционира по чл. 150А от ЗДвП , а не както е посочено в НП по чл. 150 от ЗДвП. Била налице и непълнота на словесното описание на извършеното нарушение. Непосочване на вида и кубатурата на мотопеда била от значение за да се прецени от съда дали лицето е следвало да притежава СУМПС. Това водело до нарушение на чл. 57,ал.1,т. 5 от  ЗАНН.

 

 Административен съд Стара Загора  намира, че постановеното от районния съд съдебно решение е неправилно в частта, с която е отменена т.1 от процесното НП.

 

Деянието, за които е привлечен към отговорност И.М.И. по т.1 от НП е  за управление на автомобил без правоспособност,

          С  нормата на чл. 150 от ЗДвП е създадено задължение за водачите да управляват пътно превозно средство при наличие на правоспособност, освен когато превозното средство е учебно и се управлява от кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство по време на обучението му, и при провеждането на изпита за придобиване на правоспособността. От фактическа страна по делото е установено, че жалбоподателят е управлявал МПС (мотопед) без да е правоспособен водач. Това е достатъчно, за да се приеме, че той е осъществил нарушението по чл. 150 от ЗДвП. В тази връзка съдът приема за неправилни мотивите на съда, че не било описано колко кубика е превозното средство и дали за същото се изисквало СУМПС. Вмененото нарушение е такова по чл.150 от ЗДвП, която правна норма въвежда самостоятелно правило за поведение, неизпълнението на което съставлява самостоятелно административно нарушение. Безспорно жалбоподателят е управлявал мотопед. В чл. 149 от ЗДвП е направено разграничение на пътните превозни средства, като видно от чл. 149,ал.1,т.1 от ЗДвП сред тях попадат и мотопедите. От цитираните разпоредби може да се направи извод, че сред пътните превозни средства са както мотопедите, задвижвани с двигател с вътрешно горене, така и тези, задвижвани с електродвигател.. Неотносимо в случая е обстоятелството, каква категория е необходимо да притежава водача, доколкото същият не е санкциониран по нормата на чл. 150а от ЗДвП, а по тази на чл. 150 от ЗДвП. В този смисъл между страните не съществува и спор, че жалбоподателя към момента на деянието няма валидно СУМПС.

С оглед така очертаната нормативна уредба при формулировката на административното обвинение по т.1 от НП не е допусната констатираната от районния съд непълнота на описанието и обстоятелствата, при които е извършено нарушението. В НП подробно и ясно е отразено защо административнонаказващият орган счита, че И.И. е неправоспособен водач – поради факта, че той въобще не притежава свидетелство за управление на МПС, което изключва необходимостта от изследване на категорията на управляваното превозно средство. Ето защо не намира опора в доказателствата по делото направения от съда извод за непълнота на факти и  че НП е издадено в противоречие на чл. 57,ал.1т. 5 и т.6 от ЗАНН.

Съдът намира, че наказващият орган е определил правилно и относимата санкционна норма на чл. 177,ал.1,т2 от ЗДвП.и л размера на наложеното наказание .

   С оглед тези съображения съдът намира, че обжалваното Решение № 222/21.03.2018 г. по АНД № 394/2018 г. по описа на Районен съд  Стара Загора,  в частта, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 17-1228-003206/20.09.2017 г.,  издадено от началник група в сектор Пътна полиция при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора Стара Загора срещу И.М.И. *** с наложено административно наказание « глоба» в размер на 150 лева на основание на чл.177,ал.1, т. 2 от ЗДвП за нарушение на  чл. 150 от ЗДвП .  следва да бъде отменено, като постановено в противоречие с приложимите правни норми и вместо него да се постанови друго, с което наказателното постановление по т.1 да бъде потвърдено, като законосъобразно.

 

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предложение  второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

  ОТМЕНЯ Решение № 222/21.03.2018 г. по АНД № 394/2018 г. по описа на Районен съд  Стара Загора,  в частта, с което е отменено Наказателно постановление  № 17-1228-003206/20.09.2017 г.,  издадено от началник група в сектор Пътна полиция при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора ,КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ

 

ПОТВЪРЖДАВА                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Наказателно постановление  № 17-1228-003206/20.09.2017 г.,  издадено от началник група в сектор Пътна полиция при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи  гр. Стара Загора  Загора, с наложено на И.М.И. ***  административно наказание « глоба» в размер на 150 лева на основание на чл.177,ал.1, т. 2 от ЗДвП за нарушение на  чл. 150 от ЗДвП .

     

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                   

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

 

                                                                          2.