Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  № 291

 

       гр. Стара Загора, 31.07.2018 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  пети юли две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:        ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                                                                                                    РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря Зорница Делчева

 с участието на прокурора  Константин Тачев, като разгледа докладваното от  съдия  И. ЯНКОВА к.а.н. дело № 281 по описа  за 2018 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на Б.С.К. *** против Решение  от 27.04.2018 г. по АНД № 3644/2017 г. на Районен съд  Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 17-1228-001642 от 07.06.2017 г.,  издадено от Началник сектор група « пътна полиция» към ОД на МВР гр. Стара Загора, в частта  с което  му е наложено   административно наказание: «глоба» в размер на 500 лв.  и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл.174, ал.1, точка  едно от ЗДвП  за нарушение на разпоредбата на чл.5,ал.3,точка 1 от ЗДвП. В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на решението в нарушение на материалния закон и процесуалните правила -  касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с  чл. 63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.  Релевира доводи, че административно наказателното производство е започнало при съществени нарушения на административно наказателните правила. АУАН не бил подписан от актосъставителя, което водело до нередовност на акта и издаденото въз основа на него НП. Това представлявало съществено нарушение на административно наказателнопроизводствените правила, основание за отмяна на НП на това основание. Въз основа на изложени съображения в подкрепа на наведените касационни основания е направено  искане за отмяна на решението  и постановяване на друго, с което да бъде отменено оспореното наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно.

Ответникът по касационната жалбаОбластна дирекция на Министерство на вътрешните работи гр. Стара Загора, редовно призована, не изпраща представител и не изразява становище по  касационната жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява  неоснователна

  Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Стара Загора е Наказателно постановление /НП/ № 17-1228-001642/07.06.2017 г.,  издадено от Началник сектор « Пътна полиция»  към ОД МВР Стара Загора, въз основа на АУАН № 17-1642 /28.05.2017 г., с което НП на Б.С.К. ***, ЕГН ********** са наложени следните административни наказания: : «глоба» в размер на 500 лв.  и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл.174, ал.1, точка  1 от ЗДвП  за нарушение на разпоредбата на чл.5,ал.3,точка 1 от ЗДвП и «глоба» в размер на 20 лв. на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на разпоредбата на 157,ал. 8 от ЗДвП. Като административни нарушения са преценени обстоятелствата, че на 28.05.2017г. в 23.55 ч. в гр. Стара Загора на ул. « Герасим |Папазчев» в посока изток- запад  на кръстовището с ул. «Х.Д. Асенов» управлява лек автомобил марка «***» с рег. *****, собственост на С.С.К. под въздействието на алкохол. Тестван е с техническо средство Алкотест «Дрегер» 7410 с ф. № 0042, което с проба № 048 в 00,01 ч е отчел 0,70 процента алкохол. Издаден е талон за медицинско изследване № 0005410. Управлява с изтекъл срок на НП № 4309/12, връчено на 01.03.2015 година. 

    Районният съд е потвърдил НП  поради неговата формална и правна изрядност по отношение на първото нарушение . Приел е , че НП отговаря на императивните изисквания на чл. 57,ал.1,т.5 от ЗАНН  . Според мотивите на съда от събраните по делото писмени доказателства се установявало извършване на деянието, за което е повдигнато административно наказателно обвинение. Приел, че са спазени изискванията на  Наредба № 30 от 2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо средство от водачите на моторни превозни средства  за установяване на управление на МПС след употреба на алкохол отм. в сила за процесния период/  Административното наказание било точно фиксирано  и правилно определени от АНО. По отношение на второто наказание наложено на основание чл. 185, за нарушение на чл. 157,ал. 6 от ЗДвП го е отменил като недоказано.

   

 Решението на Районния съд гр. Стара Загора е валидно, допустимо и законосъобразно, по отношение на наложеното административно наказание на основание чл. 174,ал.1,т.1 от ЗДвП,

     

Съдът не споделя релевирания довод от касатора относно неподписване на АУАН от актосъставителя. Видно от документа върху него са поставени три подписа на актосъставителя и на двамата свидетели по АУАН. Вярно е , че подписът на актосъставителят е поставен не на точното място, но тава не прави АУАН неподписан. Касаторът не е релевирал това си възражение пред районния съд за да може да се установи защитната му теза с надлежни доказателства. Актосъставителят е бил разпитан в съдебно заседание и той е описал всички факти, свързани с извършване на деянието от нарушителя. В този смисъл не бе доказано твърдението на К., че АУАН не е подписан от актосъставителя

    

 В разпоредбата чл.5, ал.3 от ЗДвП е предвидена забрана за водачите да управляват пътни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Контролните органи проверяват спазването на това задължение чрез проверка на водачите по реда, предписан с Наредба № 30 от 27.06.2001 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства /Наредба № 30/ 2001г /. Отговорността при неизпълнение е регламентирана в чл.174, ал,1 т.1 от ЗДвПа именно :наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско и химическо изследване и/или с техническо средство, определящо концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух, по точка 1 - от 05 промила до 0,8 промила с „ глоба от 500 лева и с лишаване от право да управлява МПС за шест месеца. Съгласно чл.2 от Наредба № 30/ 2001г талон за медицинско изследване се издава когато от водача е взета некачествена проба или се оспорват показанията на техническото средство /ал.1/, както и когато водачът откаже или физическото му състояние не позволява извършване на проверка с техническо средство /ал.2/.

 От събраните по делото доказателства еднозначно се установява, че водачът не  е оспорил  извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство , бил му  е издаден талон за медицинско изследване № 000054108, който съдържа подписа на К. за удостоверяване на връчването. Той не е дал кръвна проба, поради което правилно АНО е приел, че следва да зачете показанията на техническото средство и е ангажирал отговорността на К.

. 

     По съществото на спора Старозагорският районен съд обосновано е приел, че административнонаказващият орган правилно е приложил материалния закон при определяне съставомерността на деянието и неговата правна квалификация като административно нарушение по чл.174, ал.1,т.1 от ЗДвП. Законосъобразно и мотивирано е прието, че от обективна и субективна страна са осъществени признаците от състава на визираното административно нарушение на правилата за движение по пътищата.

 

                                                                                                                     С оглед изложените съображения съдът намира, че не е налице твърдяното касационно основания, поради което обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие със закона и при спазване на съдопроизводствените правила, следва да бъде оставено в сила

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

    .

     ОСТАВЯ В СИЛА   Решение  от 27.04.2018 г. по АНД № 3644/2017 г. на Районен съд  Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 17-1228-001642 от 07.06.2017 г.,  издадено от Началник сектор група « пътна полиция» към ОД на МВР гр. Стара Загора,  с което е наложено   административно наказание: «глоба» в размер на 500 лв.  и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл.174, ал.1, точка  едно от ЗДвП  за нарушение на разпоредбата на чл.5,ал.3,точка 1 от ЗДвП.

      

     Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

            

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                            2.