Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                                                                             

           

               352     17.10.2018 година   град Стара Загора

 

                  

               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                         

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                       

                                                                                                                                  Членове:   ИРЕНА ЯНКОВА      

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар Пенка Маринова       

и с участието на прокурор Румен Арабаджиков  

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА   КАН дело № 363 по описа  за 2018 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

             Образувано е по касационна жалба на Т.Р.И. ***, подадена чрез пълномощника й адв. Я.И. ***, против Решение № 459 от 27.06.2018г., постановено по АНД № 667/ 2018г. по описа на Районен съд – Стара Загора, с което е потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 17-1228-002551 от 16.08.2017г., издадено от Началника група в сектор „ Пътна полиция”към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

            

            В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на закона и при допуснати съществени нарушения на  процесуалните правила – касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като неправилен и необоснован направения от въззивния съд извод, че е установено и доказано по безспорен и несъмнен начин извършването на вмененото й административно нарушение.Съдът не се бил съобразил с нормата на чл. 20,ал.2 от ЗДвП , която била обща и  следвало да установи, че  в НП не било посочено с каква скорост е следвало да се движи водача, съобразена с обстоятелствата по чл. 20,ал.2 от ЗДвП и каква е скоростта на управлявания от касатора автомобил за да се направи преценка дали скоростта е несъобразена,  тоест налице ли е виновно поведение на водача. Било задължително да се даде обоснован отговор дали водачът е бил длъжен да очаква опасност на пътя съобразно с конкретната обстановка . С подробно изложени съображения по наведените касационни основания е направено искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде отменено изцяло като неправилно и незаконосъобразно Наказателно постановление № 17-1228-002551 от 16.08.2017г., издадено от Началника група в сектор „ Пътна полиция”към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

 

   Ответникът по касационната жалба – Областна  дирекция на МВР – Стара Загора, редовно и своевременно призована за съдебно заседание, не изпраща представител по делото и не взема становище по основателността на жалбата.

 

   Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава мотивирано заключение че касационната жалба е неоснователна и предлага съдебното решение да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно. 

 

 Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

        Разгледана по същество жалбата е основателна.

 

Производството пред Районен съд – Стара Загора се е развило по жалба на Т.Р.И. против Наказателно постановление № 17-1228-002551 от 16.08.2017г., издадено от Началника група в сектор „ Пътна полиция”към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.  , с което на Т.И. е наложено административно наказание „глоба” в размер на 200лв., на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП, за нарушение на чл. 20, ал.2 от ЗДвП Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 04.04.2017г. около 08,45ч. на изхода на село Малка Верея, община Стара Загора Т.И. управлява лек автомобил  марка „ С.” с рег. № СТ ****, като на десен завой поради несъобразена скорост с пътноклиматичните условия – мокър асфалт и завой със сравнително малък радиус, автомобилът поднася и навлиза в насрещната лента като се удря в задна лява част  на л.а. марка” Б.” с рег. № СТ **** и реализира ПТП с материални щети по МПС.

         

          Старозагорският районен съд е потвърдил обжалваното наказателно постановление, по съображения за неговата формална, процесуална и материална законосъобразност. Въззивният съд е приел, че при образуването и провеждането на административнонаказателното производство не са допуснати нарушения на регламентираните в ЗАНН процесуални правила и формални изисквания. Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства и приетата за установена фактическа обстановка съдът е направил извод, че по безспорен и несъмнен начин е доказано извършването от Р.И.на съставомерно от обективна и субективна страна деяние  по чл.179, ал.2 от ЗДвП.

 

             Решението на Старозагорския районен съд е постановено в нарушение и при неправилно приложение на закона.  

        

        

             

         Наказателното постановление е издадено въз основа на постановление на районна прокуратура Стара Загора за прекратяване на образуваното досъдебно производство. В конкретния случай не може да се приеме, че това постановление замества съставения акт за установяване на административно нарушение. От една страна досъдебното производство е било водено срещу неизвестен извършител и Т.Р.И. е била разпитвана единствено и само като свидетел. Като такава същата не е бил запозната със резултатите от извършената автотехническа експертиза и не е имала правната възможност да я оспори. Не й е бил връчен и екземпляр от постановлението, поради което и съдът намира, че същото не е влязло в сила, доколкото и Т.И. е пострадало лице от станалото ПТП. Постановлението за прекратяване на досъдебното производство би могло да замести съставянето на АУАН и да е годно основание за започване на административнонаказателното производство, когато  е налице пълна идентичност между изпълнителните деяния на възбуденото наказателно производство и изпълнителното деяние на административното обвинение, както и наличието на такава идентичност между субектите на двете производства и предмета им. Едва тогава, постановлението за прекратяване на досъдебното производство ще замести АУАН и е необходимо да съдържа всички обективни и субективни признаци от фактическия състав на административното нарушение. Само при такива пълна идентичност, ще е допустимо налагането на съответното наказание, тъй като лицето ще е упражнило правото си на защита на фаза на досъдебното производство. В конкретния случай тази идентичност не е налице – досъдебното производството е водено срещу неизвестен извършител, а не срещу ответника по касация.

 

Вместо да започне по надлежен ред административното наказателното производство, чрез съставянето на АУАН, то ответникът по касацията е пристъпил директно към издаването на наказателното постановление. С оглед на гореизложеното, настоящият съдебен състав, намира, че не е налице надлежно започване на административнонаказателното производство, което представлява съществен порок.

  

           По изложените съображения за фактическа, правна и доказателствена необоснованост на административнонаказателното обвинение за извършено от Т.И. нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП, а  съдебното решение, като постановено в нарушение и при неправилно приложение на закона, следва да бъде отменено и вместо него следва да се постанови друго, с което да бъде отменено Наказателно постановление № 17-1228-002551 от 16.08.2017г., издадено от Началника група в сектор „ Пътна полиция”към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

         

          Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ във вр. с чл.222, ал.1 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

                        Р     Е     Ш     И :

 

                                                                                                                                              ОТМЕНЯ Решение № 459 от 27.06.2018г., постановено по АНД № 667/ 2018г. по описа на Районен съд – Стара Загора  и вместо него постановява:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 17-1228-002551 от 16.08.2017г., издадено от Началника група в сектор „ Пътна полиция”към Областна дирекция на МВР – Стара Загора.

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

 

                                                                           2.