Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                  

                                                                                          

            23       29.01.2019 година   град Стара Загора

 

 

                           В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А  

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на седемнадесети януари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                              

 

                                                  Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                 Членове:           ИРЕНА ЯНКОВА  

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар АА     

и с участието на прокурор Константин Тачев                                           

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова  КАН дело № 464 по описа  за 2018г., за да се произнесе съобрази следното:

 

           Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

 

Образувано е по касационна жалба на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор – гр. София, против Решение № 671 от 29.10.2018г., постановено по АНД № 2612/ 2018г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № НЯСС- 359 от 07.09.2018г., издадено от Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ – гр. София.   

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение на закона – касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като неправилен извода на въззивния съд, че при издаването на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Поддържа че необосновано съдът е приел, че не е конкретизирано в какво точно се изразява възприетото от наказващия орган противоправно поведение и респ. съставомерно деяние по чл. 200, ал.1, т.38 от Закона за водите. Твърди, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява наличието на съставомерно от обективна страна деяние по повдигнатото административно наказателно обвинение, обосновано в необходимата степен от фактическа и правна страна в съдържанието на наказателното постановление при спазване на императивните изисквания на чл.57, ал.1 от ЗАНН. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № НЯСС- 359 от 07.09.2018г. на Председателя на ДАМТН – гр. София.  

 

Ответникът по касационната жалба – Община Стара Загора, чрез процесуалния си представител по делото, в съдебно заседание и в представения писмен отговор оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена. Излага подробни съображения че обосновано, в съответствие и при правилно приложение на закона Старозагорският районен съд е приел, че не са спазени императивните изисквания на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН досежно съдържанието на наказателното постановление.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.      

 

           Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

 

Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба на Община Стара Загора против Наказателно постановление /НП/ № НЯСС- 359 от 07.09.2018г., издадено от Председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – гр. София, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 07-129/ 25.06.2018г., на Община Стара Загора, на основание чл. 200, ал.1, т.38 от Закона за водите /ЗВ/, е наложена имуществена санкция в размер 2 000лв., за нарушение на чл.141, ал.1, т.1 от ЗВ. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че при извършена на 15.05.2018г. на основание чл.190, ал.4, т.2 от Закона за водите проверка на язовир „Михайлово”, находящ се в поземлени имоти № 000207 и № 000280 в землището на с. Михайлово, община Стара Загора, собственост на Община Стара Загора, чрез обход и оглед на малката язовирна стена и съоръженията към нея и преглед на документацията от експлоатацията е установено, „че короната е проходима, наличие на коловози от преминаването на тежки  машини по нея; водния откос е ерозирал по цялата му дължина в частта между водно ниво и кота корона; основния изпускател неизправен, като лисва затворен орган изхода му е под сухата стена на язовирната стена т.е че язовирната стена и съоръженията към нея не се поддържат в техническа изправност. За проверката е съставен Констативен протокол № 07-06-32/ 15.05.2018г.

 

           Старозагорският районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата процесуална незаконосъобразност. Въззивният съд е приел, че съдържанието на наказателното постановление не съответства на императивните законови изисквания по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН за пълно описание на нарушението от фактическа страна, тъй като административно наказващият орган не е посочил всички релевантни за съставомерността на деянието факти и обстоятелства.  В мотивите към решението са изложени съображения, че допуснатите нарушения са съществени такива, имащи за последица фактическа необоснованост на повдигнатото на санкционираното лице административно обвинение и представляващи абсолютно основание за отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно. 

 

            Решението на Старозагорския районен съд е постановено в съответствие и при правилно приложение на закона.

 

Изцяло се споделя направения от въззивния съд извод за фактическа необоснованост на административнонаказателното обвинение поради несъответствие на съдържанието му с императивните изисквания по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. В съответствие и при правилно приложение на закона съдът е приел, че липсва изискуемото се ясно, точно и конкретно формулиране на обвинението от фактическа страна. Изложената в обстоятелствената част на наказателното постановление фактическа обосновка е неясна и непълна,  като непълното и неточно описание касае обстоятелства, свързани с обективни признаци от състава на нарушението. Всъщност съдържащото се в НП като описание на нарушението изложение се свежда до възпроизвеждане на констатациите, обективирани в съставения Констативен протокол № 07-06-32/ 15.05.2018г. от извършената проверка и контрол на язовирната стена и съоръженията към нея и документацията за експлоатация, но по никакъв начин не е обосновано нито от фактическа, нито от правна страна /предвид нормативната уредба по Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол на техническото им състояние/, в какво точно се изразява техническата неизправност на язовирната стена и на съоръженията към нея /кои регламентирани в посочената Наредба изисквания за техническа и безопасна експлоатация не са спазени/, съответно какви действия е следвало да бъдат предприети от страна на собственика, неизвършването на които действия е квалифицирано като неизпълнение на задължението по чл.141, ал.1, т.1 от ЗВ за осигуряване поддържането в техническа изправност на язовирната стена и съоръженията към нея и съотв. като основание за налагане на административна санкция по чл.200, ал.1, т.38 от ЗВ. Правоприлагането по принцип, и в частност административнонаказателното такова, не може да почива на предположения. Административните наказания са форма на държавна принуда - репресивни мерки, водещи до ограничаване на права или вменяване на задължения по повод неправомерно поведение, като именно с оглед този им характер законодателят е предвидил строго формални процесуални правила за реализирането на административно наказателната отговорност. В този смисъл всяко формално нарушение на изискванията за индивидуализация на извършеното нарушение, било то от фактическа или от правна страна, опорочава наказателното постановление и е основание за неговата отмяна. Ето защо правилно допуснатото  нарушение на изискванията по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН е квалифицирано от Старозагорския  районен съд като съществено такова, довело до ограничаване правото на защита на нарушителя, реализиращо се в рамките на фактически и юридически формулираното съдържание на наказателното постановление и което нарушение представлява абсолютно основание за отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно.  

 

Изложените в касационната жалба и в писмения отговор на ответника съображения, касаещи наличието съотв. липсата на неизпълнение на дадени предписания, не следва да бъдат разглеждани и обсъждани, доколкото административнонаказателното обвинение и наложената санкция нито са  обосновани от фактическа и от правна страна, нито се основават на неизпълнени от Община Стара Загора в срок предписания, дадени от контролните органи на ДАМТН.  

                                                                                                                                                    

            С оглед на изложените съображения съдът намира че не е налице твърдяното касационно основание, поради което обжалваното решение като валидно, допустимо и постановено в съответствие и при правилно приложение на закона, следва да бъде оставено в сила.

 

 

           Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И :

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 671 от 29.10.2018г., постановено по АНД № 2612/ 2018г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № НЯСС- 359 от 07.09.2018г., издадено от Председателя на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – гр. София.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                          

 

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                                      

   

        2.