Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    102

 

     гр. Стара Загора, 02.04.2019 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  двадесети и първи март две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:        ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                    РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретаря Ива Атанасова

и с участието на прокурора Румен Арабаджиков

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА к.а.н. дело № 70 по описа  за 2019 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

 Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

   Образувано е по касационна жалба на Районно управление – Гълъбово при Областна дирекция на МВР Стара Загора против Решение № 81/ 14.12.2018 г. по АНД № 116/ 2018 г. по описа на Районен съд Гълъбово, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 18-0447-000149/ 25.04.2018г.,  издадено от Началник група към ОД МВР Стара Загора, РУ - Гълъбово срещу И.А.Х. ***. С жалбата са направени оплаквания за постановяване на решението в нарушение на материалния и процесуалния закон - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т. 2 във връзка с ал. 2 и ал.3 от НПК във вр. с  чл. 63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се изводът на съда, че водачът бил лишен от възможност да даде кръв, тъй като талонът за изследване не му бил връчен.Не намирало опора, видно от  събраните по делото доказателства, че водачът не бил отказал да получи талона за медицинско изследване . Според касатора никъде в първоначалната жалба Х. не бил твърдял, че е искал да даде кръв, но това било осуетено от полицейския орган , който не му бил дал възможност да получи талона за изследване. Нарушителят бил отказал въобще да получи талона за медицинско изследване. Направено е искане за отмяна на решението и постановяване на друго, с което издаденото НП да бъде потвърдено като законосъобразно.

 

Ответникът по касация – И.А.Х. *** чрез пълномощника си адвокат В. оспорва жалбата. Твърди, че вмененото противоправно деяние не е извършено, а решението на първоинстанционния съд, като правилно и законосъобразно следва да бъде оставено в сила

              

             Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде потвърдено.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

            Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

            Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

  Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Гълъбово е НП № 18-0447-000149/ 25.04.2018г.,  издадено от Началник група към ОД МВР Стара Загора, РУ - Гълъбово г., с което на И.А.Х. ***  са наложени административни наказания „глоба” в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца за извършено административно нарушение на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП – отказва да бъде извършена проверка с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози и не изпълнява предписание за химико-токсилогично лабораторно изследване и „ глоба” в размер  на 20 лева на основание чл. 185 от ЗДвП за нарушение на разпоредбата на чл. 190, ал.3 от ЗДвП. Като административно нарушение са преценени следните обстоятелства: На 31. 03.2018 г., в 15:35ч в село Обручище, община Гълъбово на кръстовището, образувано от ул. „ Бузлуджа” и ул. „ Роза” в посока юг-север управлява автомобил „АУДИ- А3” с рег. ******, собственост на А. И. Х., като отказва да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест дрегер  7510. Издаден е талон за медицинско изследване № 0011355. Не е заплатил в срок дължимите наложени глоби. Водачът е със силен мирис на алкохол и видимо нетрезво състояние

 

Районният съд приема с оглед събраните гласни доказателства, че обвинението не е недоказано, тъй като установяване на употребата на алкохол в кръвта е извършено в нарушение на  Наредба 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози /Наредба № 1 от 19.07.2017г за РУКАКУНВТА - Загл. изм. - ДВ, бр. 81 от 2018 г, преди  Наредба № 1 за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози/. Актосъставителят , при наличие на отказ на водача да бъде тестван за употреба на алкохол с техническо средство  изобщо не му бил връчил съставения талон за медицинско изследване  и не му бил дал екземпляр от него , с което го  бил лишен от възможност да даде кръв за химически анализ Това било недопустимо . А на това основание е отменил оспореното наказателно постановление за извършено нарушение на основание чл. 174,ал3 от ЗДвП. По отношение на наложеното наказание на основание чл. 185 от ЗДвП за нарушение на чл. 190,ал.3 от ЗДвП  е приел , че деянието е несъставомерно. Неизплатените в срок глоби следва да се събират по реда на изпълнителното производство , а не да се налага на длъжника наказание поради неплащане на глобите в срок.

 

          Решението е постановено в съответствие с приложимия закон.

 

     В разпоредбата чл.5, ал.3 от ЗДвП е предвидена забрана за водачите да управляват пътни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Контролните органи проверяват спазването на това задължение чрез проверка на водачите по реда, предписан с Наредба 1 от 19.07.2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози /Наредба № 1 от 19.07.2017г за РУКАКУНВТА - Загл. изм. - ДВ, бр. 81 от 2018 г, преди  Наредба № 1 за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози/. Отговорността при неизпълнение е регламентирана в чл.174, ал.3 от ЗДвП – водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Приложимият ред по чл.6 от Наредба № 1 от 19.07.2017г за РУКАКУНВТА включва при съставяне на АУАН за отказ да бъде тестван с техническо средство концентрация на алкохол да бъде установена с доказателствен анализатор или кръвно изследване / така чл. 3,ал.2,т.1 от Наредбата /. Водачът собственоръчно трябва да впише в талона за изследване дали приема показанията на техническото средство – ал.1 и ал.3. Ако не ги приема, избира дали установяването да се извърши с доказателствен анализатор или с медицинско и химическо или химико-токсикологично амбулаторно изследване като при отказ на лицето да избере един от двата начина на установяване се приемат отчетените показания от техническото средство - ал.4. Приложимият ред по чл.6 от цитираната Наредба включва още при попълване на протокол за  медицинско изследване  да се връчи на водача. Невръчването му представлява съществено процесуално нарушение. Написаното от Х.” в талона за изследване „приемам отказа” не означава че той приема показанията на техническото средство. Правилно и в съответствие със събрания доказателствен материал и при правилно тълкуване на свидетелските показания на актосъставителя, че не  е връчил талон за изследване на Х., защото е приел, че лицето признава отказа си съдът е установил опорочена процедура при установяване на употреба на алкохол. Не  се споделя единствено изводът на районния съд, че фактическото описание на нарушението сочи обвинение за две отделни деяния – 1. отказ на бъде извършена проверка с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози и 2. неизпълнение на предписание за химико-токсилогично лабораторно изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози. Всъщност се касае за две форми на изпълнителното деяние, предвидени в чл.174, ал.3 от ЗДвП, поради което при издаване на НП не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила и неправилно приложение на чл.18 от ЗАНН.

Незаплащането от водача на МПС И. А.Х. в срока по чл.190, ал.3 от ЗДвП наложена му  глоба, не представлява съставомерно от обективна страна деяние – административно нарушение, като основание за налагане на санкция по чл.185 от ЗДвП. С оглед съдържащата се в разпоредбата на чл.190, ал.3 от ЗДвП правна регламентация /наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, електронен фиш или съдебното решение или определение на съда при обжалване. Нормативно установените правни последици, които законът предвижда при неспазване на регламентирания в чл. 190, ал.3 от ЗДвП срок за заплащане на глобата, се свързват единствено с предприемане на мерки за принудително събиране на публичното държавно вземане и/или с налагане на принудителна административна мярка по чл.171, т.1, б. „д“ от ЗДвП. – временно отнемане на СУМПС на водач, който управлява МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане – до заплащане на дължимата глоба.

В касационната жалба не са изложени конкретни доводи за допуснати процесуални нарушения от районния съд при постановяване на обжалваното решение. Съдебният акт е мотивиран с доводи за всички аспекти от значение за преценката за законосъобразност на едно НП. В този смисъл наведеното касационно оплакване е неоснователно.

 

   С оглед тези съображения настоящият съдебен състав намира, че като е достигнал до краен правен извод за незаконосъобразност на НП № № 18-0447-000149/ 25.04.2018г.,  издадено от Началник група към ОД МВР Стара Загора, РУ - Гълъбово г. и го е отменил, районният съд е приложил правилно материалния закон. Решението е валидно, допустимо, постановено в съответствие с процесуалните правила и съобразено със закона, поради което следва да бъде оставено в сила.

     Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

   ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 81/ 14.12.2018 г. по АНД № 116/ 2018 г. по описа на Районен съд Гълъбово, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 18-0447-000149/ 25.04.2018г.,  издадено от Началник група към ОД МВР Стара Загора, РУ - Гълъбово срещу И.А.Х. ***.

    Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

                   

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                         

                                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                    

                                                                                         2.