Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  №  104

 

        гр. Стара Загора, 29.03. 2019 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и първи март две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:         ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  Ива Атанасова

и с участието на прокурора  Румен Арабаджиков

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА к.а.н. дело № 76 по описа  за 2019 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

  Образувано е по касационна жалба на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор чрез процесуалния й представител ст. експерт-юрист Т. Г. против Решение № 1/ 02.01.2019 г., постановено по АНД № 2651/2018 г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № НЯСС-372/ 20.09.2018 г., издадено от Заместник-председателя на ДАМТН срещу Община Стара Загора. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението като постановено в нарушение на материалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се изводът на съда за допуснати съществени процесуални нарушения при съставяне на АУАН и издаване на НП, като не била определена датата на извършване на нарушението. Не се споделят мотивите, че административнонаказващият орган е приложил неправилно материалния закон, като е посочил за нарушена правната норма на чл.190а, ал.1, т.3 от Закона за водите, която не съдържа правило за поведение. Според касатора тази норма, макар да регламентира правомощия на длъжностни лица по издаване на задължителни предписания по Закона за водите, доколкото тези предписания имат задължителен характер за адресатите си, те са длъжни да ги изпълняват и в това се състои правнодължимото действие, неизпълнението на което е санкционирано с обжалваното НП. По изложените съображения е направено искане за отмяна на решението и за постановяване на  друго, с което да бъде потвърдено  НП № НЯСС-372/ 20.09.2018 г., издадено от Заместник-председателя на ДАМТН като законосъобразно.  

 

Ответникът по касационната жалба – Община Стара Загора, чрез процесуалния си представител младши експерт П. и в представен писмен отговор оспорва касационната жалба като неоснователна. Моли съда да потвърди атакуваното решение.

 

        Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че касационната жалба е неоснователна и предлага решението да бъде потвърдено.  

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

 Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Стара Загора е НП № НЯСС-372/ 20.09.2019 г., издадено от Заместник-председателя на ДАМТН въз основа на АУАН № 07-134/ 16.07.2018 г., с което на Община Стара Загора, на основание чл. 200, ал. 1, т. 39 от Закона за водите е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 2000 лв за нарушение на чл.190а, ал.1, т.3 от Закона за водите. Като административно нарушение са преценени обстоятелствата, че като собственик на язовир „Сладък кладентец“, находящ се в  поземлен имот № 000345, в землището на с. Сладък кладенец, община Стара Загора, не е изпълнила даденото с констативен протокол № 07-06-706/16.11.2017 г. предписание в срок до 26.03.2018 г. Да се възстанови короната на язовирната стена.

 

   При осъществения контрол за законосъобразност  Районен съд Стара Загора е приел, че  при издаването на  обжалваното НП са допуснати съществени процесуални нарушения, изразяващи се в неправилно посочена за нарушена правна разпорредба, което е довело до ограничаване правото на защита на санкционираното лице и  че НП не отговаря на императивните изисквания на чл. 57,ал.1,т. 5 от ЗАНН тоест не е посочена датата на извършване на нарушението.По подробно изложени мотиви съдът е обосновал извод за незаконосъобразност на НП с оглед нарушение на чл.57, ал.1,  т. 5 т.6 от ЗАНН и го е отменил.

 

     Решението е валидно, допустимо и правилно.

 

     Административнонаказателната отговорност на Община Стара Загора е ангажирана на основание чл.200, ал.1, т.39 от Закона за водите /в редакция ДВ, бр. 58 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., предвиждаща наказание имуществена санкция от 1000 до 20 000 лв за юридическо лице, което не  изпълни предписание по чл. 138а, ал. 3, т. 2 и чл. 190а, ал. 1, т. 3 от същия закон.

 

    Разпоредбата на чл.190а, ал.1, т.3 от Закона за водите в приложимата редакция регламентира правото на Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор или оправомощените от него длъжностни лица да дават задължителни предписания на собствениците на язовирни стени и/или на съоръженията към тях съобразно правомощията си по този закон, включително за извършване на мерки и действия за изясняване на техническото състояние и на условията за експлоатация на контролираните обекти, както и да определят срок за тяхното изпълнение. Сама по себе си тази норма не съдържа правило за поведение, насочено към субект като наказаното в случая лице. Тя урежда компетентност на Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и на оправомощените от него длъжностни лица да извършват определени правни действия, каквото представлява даването на задължително предписание. С включването й в административнонаказателния състав на чл.200, ал.1, т.39 от Закона за водите волята на законодателя вероятно е била да се санкционира бездействието при изпълнение на даденото предписание.  Такова неизпълнение вече е изрично разписано като административно нарушение с въвеждането на нова ал.2 на чл.190а от Закона за водите с ДВ бр.55 от 03.07.2018г /в сила от 06.07.2018г, /, съгласно която собствениците на язовирни стени и съоръжения към тях са длъжни да изпълняват предписанията по ал. 1, т. 3 и по чл. 138а, ал. 3, т. 5, респективно с приемането на нова редакция на чл.200, ал.1, т.39, съгласно която за неизпълнение предписание по чл. 138а, ал. 3, т. 5 или задължение по чл. 190а, ал. 2 се налага наказание глоба или имуществена санкция от 1000 до 20 000 лв. Към момента на извършване на нарушението -27.03.2018 година, и към момента на извършване на проверката тази правна норма не е била приета. Следователно самият законодател е установил неприцизност в предходната редакция на административнонаказателния състав, позволяваща различни тълкувания, и е предприел действия по отстраняването й. В този контекст трябва да бъде споделено становището, че НП № НЯСС-372/ 20.09.2018 г. на Заместник-председателя на ДАМТН е издадено в нарушение на чл.57, ал.1, т.6 от ЗАНН след като сочената в него за нарушена правна норма не обективира конкретно нареждане за определено поведение на задължените лица.

 

  Неправилната правна квалификация на деянието е процесуално нарушение от категорията на съществените, доколкото е от значение  за адекватната защита на санкционирания с оглед правото му да разбере какво точно нарушение му се вменява. Наличието на такова нарушение е абсолютно основание за отмяна на НП, както обосновано и законосъобразно е прието в обжалвания акт на Районен съд Стара Загора.

  

  С оглед изложеното Старозагорският административен съд приема за законовообосновани  съображенията на районния съд, мотивирали направения извод за незаконосъобразност на издаденото НП. При постановяване на решението правилно е приложен материалният закон, поради което не са налице твърдяните в касационната жалба основания за отмяната му и то следва да бъде оставено в сила.

 

 

 Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК,      Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

   ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 1/ 02.01.2019 г., постановено по АНД № 2651/2018 г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е отменено Наказателно постановление № НЯСС-372/ 20.09.2018 г., издадено от Заместник-председателя на ДАМТН

 

   Решението не подлежи на обжалване и протестиране.              

 

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                   

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

                                                                           2.