Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

 

                  

    152  25.04.2019 година  град Стара Загора

 

 

 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публичното заседание                          на осемнадесети април юни  през  две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                                                                                 

                                  

                                                               Председател:  БОЙКА ТАБАКОВА

                                                    Членове:       ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                               РАЙНА ТОДОРОВА

 

Секретар:  Николина Николова

Прокурор:  Константин Тачев                                                                                           

като разгледа докладваното от съдия И. Янкова   КАН дело № 125 по описа  за  2019 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Първо Районно управление – Стара Загора към Областна дирекция на вътрешните работи гр. Стара Загора против  решение № 53/ 21.01.2019г., постановено по АНД № 2477/ 2019 г. по описа на Старозагорския  районен съд,  с което е отменено  наказателно  постановление № 1959а-1509 от  30.07.2018 г.  на началника на Първо РУ  Стара Загора, с което на Ж.Г.В. е наложено административно наказание  глоба в размер на 100 лева   на основание чл. 218 б от НК и чл. 53,ал.2 от ЗАНН за нарушение на разпоредбата на чл. 194,ал.3 от НК.

 

В касационната жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на решението  с твърдения, че то е явно несправедливо, касационно основание по чл. 348,ал.2 т.3 от НПК. Първоинстанционният съд неправилно бил приложил разпоредбата на 27 от ЗАНН. Размерът на наложената глоба не съответствала на тежестта на деянието му. Съдът не бил отчел тежкото му здравословно състояние  - той бил инвалид , както и че единственият му доход се явявал получаваната от него пенсия за инвалидност в размер на 191,92 лв. Моли съда да отмени първоинстанционното решение и да измени наложената му с наказателно  постановление №238 от  08.03.2013 г.  на началника на Второ РУ “ Полиция” Стара Загора глоба да законово регламентирания минимум.

 Ответникът по касационната жалба не се представлява  и не взема становище по подадената касационна жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните, намира за установено следното:

 

         Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

        Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество е неоснователна.

 

С решение № 1035/ 28.10.2013г., постановено по АНД № 1329/ 2013 г. по описа на Старозагорския  районен съд е потвърдено  наказателно  постановление №238 от  08.03.2013 г.  на началника на Второ РУ “ Полиция” Стара Загора, с което на К.Д.И  е наложено административно наказание  глоба в размер на 200 лева   на основание чл.. 218 б от НК и чл. 53,ал.2 от ЗАНН за нарушение на разпоредбата на чл. 194,ал.3  от НК . С постановление № 2918 от 02.10.2012 година Районна прокуратура е прекратила наказателното производство по досъдебно производство    640/2012 г. по описа на Второ РУП Стара Загора и прокурорската преписка №2918/2012 г. образувано срещу неизвестен извършител по чл. 194,ал.1 от НК и водено срещу К.Д.И е изпратена на АНО за образуване на административно наказателно производство.С наказателното постановление, издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ №  238  от 07. 03.2010 г. на  К.Д.И   е наложено процесното наказание  на основание чл. 218 б от НК за нарушение на разпоредбата на чл. 194,ал.3 от НК  . Нарушението се изразява в това, че на 30.05.2012 година около 11,30 часа в гр. Стара Загора е отнел чужда движима вещ от владението на М.И.М. мобилен телефон “ I PHONE  3G”  с намерение противозаконно да го присвои

          При извършената цялостна служебна проверка на законосъобразността на посоченото по-горе наказателно постановление, Старозагорския районен съд е  приел за установено, че не са нарушени административно наказателните правила при издаване на НП, а от събраните по делото доказателства се установява,  че лицето, на което е повдигнато административно наказателно обвинение е извършило процесното административно нарушение.Съдът е приел,че АНО в съответствие с разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН е определил размера на наказанието, като е взел в предвид всички оттекчаващи и смекчаващи вината обстоятелства  

.

Решението на районният съд е неправилно.

                 Правилно първоинстанционния съд е приел, че от всички събрани гласни и писмени доказателствени средства се установява,  че деянието е извършено от жалбоподателя. Категорично е прието, че това деяние е престъпление по чл. 194,ал.3 от НК.  Но не правилно е приложил разпоредбата на чл. 28 от ЗААНН 281б,ал.1 от НП За деяния по чл. 194, ал. 3, чл. 195, ал. 4, чл. 204, буква "а", чл. 206, ал. 1 и 5 и чл. 207 и за вещно укривателство във връзка с тях, когато стойността на предмета е до размера на две минимални работни заплати за страната, установени към датата на извършване на деянието, наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред, ако предметът на престъплението е възстановен или заместен. Нормата на чл. 218б, ал. 1 от НК е специална, не е самостоятелна, а свързана със съответния текст на НК. Тя осигурява единствено компетентност на АНО при сбъдване на определени събития, между които и съответното престъпление, за последното вместо да се повдига обвинение по смисъла на НК, да се образува и финишира административно наказателно производство. ..В тази случай въпреки извършеното престъпление деецът не носи наказателна отговорност за извършената кражба , винаги ще бъде наказан по административен ред. След като извършеното от санкционираното лице деяние е престъпление, а не административно нарушение то в случая е неприложима разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН за маловажни случай на административни нарушения. В цитираната по-горе норма законодателно е преценена малозначителността на деянието  с оглед ниския размер на предмета на посегателство, основание за освобождаване от наказателна отговорност на дееца 

 С оглед изложените съображения съдът намира, че  касационната жалба е  основателна  , а обжалваното решение, като постановено в противоречие с приложения материален закон следва да бъде отменено, а наказателното постановление, като законосъобразно следва да бъде потвърдено  е  постановено при правилно приложение на материалния закон .

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2 ,предложение второ от АПК, във връзка с чл. 63, ал.1 от ЗАНН Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

 

ОТМЕНЯ решение № 53/ 21.01.2019г., постановено по АНД № 2477/ 2018 г. по описа на Старозагорския  районен съд КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ:

ПОТВЪРЖДАВА наказателно  постановление № 1959а-1509 от  30.07.2018 г.  на началника на Първо РУ  Стара Загора, с което на Ж.Г.В. е наложено административно наказание  глоба в размер на 100 лева   на основание чл. 218 б от НК и чл. 53,ал.2 от ЗАНН за нарушение на разпоредбата на чл. 194,ал.3 от НК.

 

       Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                      

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.      

 

 

                                                                              2.