Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    

 

                          

             188     04.06.2019 година   град Стара Загора

 

                 

                 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на шестнадесети май през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                                              

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА 

 

                                                                                                                      Членове:            ИРЕНА ЯНКОВА   

                                                                             РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар  Николина Николова      

и с участието на прокурор Румен Арабаджиков                                           

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова КАН дело № 167 по описа за 2019г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

                                                                                                                                                           Образувано е по касационна жалба на Община Стара Загора против Решение № 136 от 06.03.2019г., постановено по АНД № 383/ 2019г. по описа на Районен съд – Стара Загора, с което е изменено Наказателно постановление № НЯСС-14 от 17.01.2019г., издадено от Заместник - председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ - гр. София, като е намален размера на наложената на Община Стара Загора имуществена санкция от 3 000 лева на 1 000 лева.  

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение  в нарушение и при неправилно приложение на материалния и на процесуалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с  чл. 63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.  Жалбоподателят оспорва като необоснован направения от въззивния съд извод, че при издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на регламентираните в ЗАНН формални изисквания и процесуални правила. Поддържа, че в нарушение на изискванията на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, административнонаказателното обвинение не е обосновано в необходимата степен от фактическа страна чрез посочване на всички факти и обстоятелства, релевантни за наличието на съставомерно деяние, вкл. на датата на извършване на нарушението. Твърди че неправилно съдът е приел, че  извършването на нарушението е установено и доказано по безспорен начин,  като счита че необосновано са приети са ирелевантни предприетите от Община Стара Загора в предходни периоди действия във връзка с осъществяване на предписаните дейности. С подробно изложени съображения по наведеното касационно основание е направено искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което изцяло да бъде отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № НЯСС-14 от 17.01.2019г.  на Заместник - председателя на ДАМТН.

 

Ответникът по касационната жалба – Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – гр. София, чрез процесуалния си представител по делото, в представеното писмено становище оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена. Поддържа че обосновано, в съответствие и при правилно приложение на закона съдът е приел, че при издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на регламентираните в ЗАНН формални изисквания и процесуални правила и че извършването на вмененото на санкционираното лице нарушение е доказано по безспорен и несъмнен начин.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.  

          

           Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

 

Производството пред Районен съд – Стара Загора се е развило по жалба на Община Стара Загора против Наказателно постановление № НЯСС-14 от 17.01.2019г., издадено от Заместник - председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - гр. София, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 07-186/ 31.10.2018г., на Община Стара Загора, на основание чл. 200, ал.1, т.39 от Закона за водите /ЗВ/, е наложена имуществена санкция в размер на 3 000 лв., за неизпълнение на задължение по чл.190а, ал.2 във вр. с чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ. Административно наказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че при извършена на 26.09.2018г. на основание чл.190, ал.4, т.1 от Закона за водите от контролни органи на ДАМТН проверка на язовир "Подслон“, находящ се в поземлен имот № 000228 в землището на с. Братя Кунчеви, община Стара Загора, който язовир е собственост на Община Стара Загора съгласно Акт за публична общинска собственост № 00767/ 04.02.2000г., е установено, че не са изпълнени от собственика на язовир „Подслон“ задължителните предписания на комисията за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, назначена със Заповед № АП-07-ЗД-103/ 25.04.2018г. на Областния управител на област Стара Загора, дадени в констативен протокол № 2 от 05.06.2018г., а именно: „да се премахне храстовидната и дървесна растителност от водния откос“, със срок за изпълнение 02.08.2018г.

             Старозагорският районен съд е приел, че при съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на регламентираните в ЗАНН формални изисквания и процесуални правила, като наказателното постановление съдържа изискуемото се по чл. 57 от ЗАНН описание на нарушението, обосноваващо в необходимата степен от фактическа и правна страна административнонаказателното обвинение. По съществото на спора, въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства съдът е направил извод, че по безспорен и несъмнен начин е установена и доказана описаната в наказателното постановление фактическа обстановка и допуснатото от Община Стара Загора нарушение по чл. 200, ал.1, т.39 от Закона за водите  - неизпълнение на задължение по чл.190а, ал.2 във вр. с чл.138а, ал.3, т.5 от Закона за водите, като основание за налагане на административна санкция. В мотивите към решението са изложени и съображения че не са налице обстоятелства, сочещи на маловажен случай на административно нарушение, като основание за освобождаване от административнонаказателна отговорност при прилагането на чл.28 от ЗАНН. Обосновавайки, че размерът на санкцията не съответства на тежестта на конкретното нарушение, съдът е изменил наказателното постановление, като е намалил размера на наложената на Община Стара Загора имуществена санкция до нормативно регламентирания минимален такъв от 1000 лева.

 

Решението на Старозагорския районен съд е постановено в съответствие и при правилно приложение на закона.   

Абсолютно необосновано, несъответно на съдържанието на наказателното постановление и като такова неоснователно е възражението на касационния жалбоподател, че в нарушение на изискванията на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, административното обвинение не е обосновано в необходимата степен от фактическа страна чрез посочване на всички факти и обстоятелства, релевантни за наличието на съставомерно деяние, вкл. на датата на извършване на нарушението. Доколкото изпълнителното деяние на вмененото на санкционираното лице нарушение по чл. 200, ал.1, т.39 от Закона за водите се изразява в бездействие - неизпълнение на задължение по чл.190а, ал.2 във вр. с чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ, административнонаказателното обвинение е следвало да бъде обосновано от гл.т наличието на възникнало за лицето задължение и изтичането на срока, в който това задължение е следвало да бъде изпълнено. В случая това е направено - в НП се съдържа описание на всеки един от релевантните факти за наличието на съставомерно от обективна страна деяние, квалифицирано като нарушение на чл. 200, ал.1, т.39 от ЗВ. Посочени са както съдържанието и срока за изпълнение на дадените на собственика на язовира /Община Стара Загора/ задължителни предписания по чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ, така и констатациите от извършената последваща проверка относно състоянието на язовира за обосноваване на извода, че тези предписания не са били изпълнени. Противно на твърденията на касатора, в изпълнение на изискването по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, в наказателното постановление изрично е посочена датата на нарушението – 03.08.2018г. - денят, следващ изтичането на определения срок за изпълнение на задължителните предписания по чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ, представляващ началния момент, от който бездействието е релевантно за съставомерността на деянието и е налице довършено нарушение. В този смисъл несъстоятелно е възражението на санкционираното лице за „сериозна неяснота“ и невъзможност да разбере кога се твърди, че е извършеното вмененото му нарушение.

Фактически, правно и доказателствено обоснован е и направения от въззивния съд извод, че извършването на вмененото на санкционираното лице административно нарушение е доказано по безспорен начин. От събраните по делото писмени и гласни доказателства несъмнено се установява, че към датата на извършената от контролните органи на ДАМТН проверка на язовир "Подслон", собственост на Община Стара Загора, от страна на собственика на язовира не са били изпълнени задължителните предписания по чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ на Комисията за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, назначена със Заповед № АП-07-ЗД-103/ 25.04.2018г. на Областния управител на област Стара Загора, дадени в констативен протокол № 2 от 05.06.2018г., а именно: „да се премахне храстовидната и дървесна растителност от водния откос“, със срок за изпълнение 02.08.2018г. Това релевира съставомерно от обективна страна деяние, правилно квалифицирано по административно наказателния състав на чл.200, ал.1, т.39 от ЗВ. Изложените от касатора доводи, с които по същество се твърди незаконосъобразност /неправилност/ на даденото от контролните органи предписание, не може да обуслови извод за материална незаконосъобразност на наказателното постановление. В административнонаказателното производство както санкциониращият орган при издаването на наказателното постановление, така и съдът при проверката за неговата законосъобразност, следва да установят единствено дали са налице елементите от фактическия състав на нарушението по чл. 200, ал.1, т.39 от ЗВ, а именно дадено задължително предписание по чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ и неговото неизпълнение от страна на адресата на предписанието, в качеството му на собственик на язовира. Следователно преценката обхваща само съществуването на правнорелевантните за ангажирането на отговорността факти и обстоятелства, без решаващият орган да има възможност да преценя съответствието на предписанията с материалните и/или с процесуалните изисквания на закона. Защитата срещу евентуалната незаконосъобразност на дадените задължителни предписания е следвало да се реализира по друг процесуален ред и в друго производство. В този смисъл както правилно е приел въззивният съд, абсолютно ирелевантни както за наличието на съставомерно от обективна страна деяние, така и за материалната законосъобразност на НП, са всички обстоятелства, свързани с предприети от Община Стара Загора в предходни периоди /през 2016г./ действия във връзка с техническото и експлоатационното състояние на язовира – очевидно тези действия нямат никакво отношение към дадените задължителни предписания в констативен протокол № 2 от 05.06.2018г. А сключеният граждански договор за отдаване под наем /за поддържане и експлоатация/ на язовира, не освобождава собственика на язовира нито от задължението му по чл.190а, ал.2 във вр. с чл.138а, ал.3, т.5 от ЗВ,  нито от отговорност при неизпълнение на това задължение.

             В съответствие и при правилно приложение на закона е и направеният от Старозагорския районен съд извод, че нарушението не може да бъде квалифицирано като маловажен случай и съотв. че не е налице основание за освобождаване от административнонаказателна отговорност при прилагането на чл.28 от ЗАНН. Обосновано съдът е приел, че установените по делото факти не сочат наличието на смекчаващи обстоятелства, обуславящи определянето на деянието като такова с по-ниска степен на обществена опасност спрямо типичните нарушения от този вид и съотв. че не са налице обстоятелства за определянето на нарушението като „маловажен случай” по см. на чл.93, т.9 от ДР на НК във вр. с чл.11 от ЗАНН, което да обуслови приложението на чл.28 от ЗАНН. Сочените от Община Стара Загора обстоятелства могат да бъдат преценени като смекчаващи обстоятелства по см. на чл.27, ал.2 от ЗАНН, релевантни за определяне размера на следващата се за извършеното нарушение административна санкция и които са взети предвид от Старозагорския районен съд с постановеното изменение на наказателното постановление при намаляване размера на наложената на имуществена санкция до законово регламентирания минимален такъв от 1 000 лева.

             

            С оглед на изложените съображения съдът намира че не е налице твърдяното касационно основание, поради което обжалваното решение като валидно, допустимо и постановено в съответствие и при правилно приложение на закона, следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

                                   Р     Е      Ш     И :

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 136 от 06.03.2019г., постановено по АНД № 383/ 2019г. по описа на Районен съд – Стара Загора.

           Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

         

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                                                      

                                                 

 

                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                                                                                                                                      

                                                                       2.