Р Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

          218        01.07.2019 година    град Стара Загора

             

 

              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

 

          Старозагорският административен съд, в публично съдебно  заседание на тринадесети юни през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                  Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                 Ч                                                                           Членове:    ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретар Пенка Маринова   

и с участието на прокурор П. Г.                                          

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА  КАН дело №203 по описа  за 2019год., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.  

 

  Образувано е по касационна жалба на М.М.Х. *** чрез адв. П.К. Г.. против Решение №177/28.03.2019 г., постановено по АНД № 3099 по описа за 2018 г. на Районен съд-Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление № 17-1228-004552/21.02.2018 год., издадено от Началника група в сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Стара Загора, с което е ангажирана административно – наказателната отговорност на жалбоподателят на основание чл. 175а,ал.1, предложение 2 от ЗДвП, като му е наложено административно наказание "глоба в размер на 3000 лева" и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца за административно нарушение на  чл. 104б,т.1 от ЗДвП. Касационният жалбоподател в подадената до съда жалба, поддържана в съдебно заседание от процесуалния му представител адв. П. счита, че атакуваният съдебен акт следва да се отмени като незаконосъобразен, постановен при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, касаещи обсъждането на наличните доказателства. В тази връзка излага обосновка за липса на достатъчни доказателства, които да изясняват съставомерното поведение на нарушителя, както и авторството на деянието. Счита, че същото е недоказано както от обективна, така и от субективна страна, без да е изяснена причинно- следствената връзка между твърдяното нарушение и поведението на Х.-. Всички тези нарушения на съдопроизводствения процес според него обуславят отмяна на съдебното решение и на издадения правораздавателен административен акт. Моли съда да се произнесе в посочения смисъл.

 

Ответникът по касационната жалба – Областна дирекция на МВР – Стара Загора  не се представлява и не взема становище по подадената касационна жалба 

  

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на съдебното решение в обжалваната му част с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество жалбата е  неоснователна.

 

Районният съд е бил сезиран с жалба против Наказателно постановление № 17-1228-004552/21.02.2018 год., издадено от Началника група в сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Стара Загора е, издадено въз основа на АУАН с  № 17-4552/03.12.2017 г., съставен от свидетелят Т.Р.Г., заемащ длъжността "мл. автоконтрольор" в Сектор "Пътна полиция"-Стара Загорав, с който по отношение на жалбоподателят е било установено административно нарушение на разпоредбите на чл. 104б,т.1 от ЗДвП, обстоятелствата по което са се изразили в това, че на 03.12.2017 г., около 22,50 часа в гр. Стара Загора по бул. „Св.П. Евтимий” посока север –юг до бензиностанция „ ЕКО” управлява лек автомобил „Опел Астра" с ДК *****, собственост на С.Т.Х., като водачът, участвува в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване с лек автомобил „АУДИ” с рег. № *****. АУАН е съставен в присъствието на нарушителя и екземпляр от него му е бил предявен. Въз основа на така съставения АУАН е било издадено и атакуваното НП, с което са приети описаните обстоятелства, квалифицирани от наказващият орган като административно нарушение на чл. 104б,т.1 от ЗДвП – водач на МПС участвува в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, за което му е наложено административно наказание "глоба” в размер на 3000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца".

За да потвърди така издаденото наказателното постановление, районният съд е приел от събраните в хода на съдебното следствие доказателства, че са налице категорични и несъмнени доказателства, от които да се направи обоснован извод, че от страна на М.Х. е осъществено вмененото му административно нарушение. Извършил анализ на събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства, касаещи показанията на актосъставителя Т.Т., които преценил като обективни, последователни и неопровергани от останалите събрани писмени доказателства. Изложил подробни съображения относно изложените от него факти в хода на съдебното следствие, като посочил, че същият е очевидец на извършеното административно нарушение. Обсъдил и приобщените писмени доказателства по административно – наказателната преписка, от които обосновал извода си, че безспорно се установява, че касационният жалбоподател на 03.12.2017г на посоченото място в гр. Стара Загора е извършил виновно административно нарушение на чл.104б,т.1от ЗДвП. Извел е извод и относно установените процесуални пороци на проведеното административно – наказателно производство, които преценил, че са несъществени и преодолими, поради което не нарушават правото на защита на нарушителя. Преценил, че е налице съставомерност на деянието по посочената правна норма, която определя едно неправомерно действие, водещо до нарушение на охраняваните отношения по безопасност на движението по пътищата, като е завършен фактическия състав на нарушението на  чл.104б,т.1 от ЗДвП. Извел доводи за законосъобразност на наложеното административно наказание в определеният размер, като по отношение на приложението на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН посочил в мотивите, че не е налице маловажен случай на извършеното нарушение, защото са налице множество наложени санкции за нарушения на ЗДвП на жалбоподателят. От това направил извода си, че настоящото нарушение не се явява изолиран случай за жалбоподателя, поради което следва да бъде санкциониран.

Решението е правилно.

Така по отношение на направените изводи за установяване на нарушението, автора на административно нарушение, неговото обективно отговорно поведение, изводите на първоинстационния съд са правилни и законосъобразни. Те са направени на база събраните по делото доказателства и са съответни на установената съдебна практика. За да потвърди наказателното постановление, районният съд законосъобразно е приел, че по преписката и по делото са събрани необходимите доказателства, като от тях по несъмнен и категоричен начин се установява механизма на извършеното нарушение и неговия автор, което касае изпълнение на административно – производствените правила, конкретизирани в разпоредбата на чл. 57,ал.1 от ЗАНН. Безспорен и съобразен със събраните доказателства е и направеният извод, че дадените от свидетеля Т.Т.. показания са в достатъчна степен годни да подкрепят обвинението в извършено административно нарушение по чл. 104б,т.1 от ЗДвП. Този извод на първоинстанционният съд не е опроверган в контекста на направените в касационната жалба възражения за необходимия обем от доказателства. По принцип, възможно са и други доказателства, които нагледно да очертават причинно- следствената връзка между неправомерното поведение на нарушителя и настъпилата обществена опасност, но това не означава, че несъбирането им опровергава събраните доказателства. От тях по несъмнен и категоричен начин се извежда извода за осъществено административно нарушение, какъв е неговия механизъм, кой е неговия автор и в какво съставомерно действие се е изразило изпълнителното деяние. Законосъобразни са и изводите за наложеното административно наказание "глоба в размер от 3000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца". Следва да се отбележи, че събраните гласни и писмени доказателства водят до несъмнения извод, че се касае за осъществено административно нарушение по смисъла на посочената законова разпоредба от страна на касационния жалбоподател. От събраните по реда на съдебното следствие и обсъдени гласни и писмени доказателства може да се направи категоричния извод, че в настоящият случай именно той е осъществил посочените в съставеният АУАН неправомерни действия по участие в нерегламентирано състезание по път, отворен за обществено ползване. Тези обстоятелства са били правилно преценени от съда, както и от административно -наказващия орган, като законосъобразно от тях е направен извода, че следва да доведат до ангажиране и понасяне на административно наказателна отговорност от страна на жалбоподателя.

Направените с касационната жалба възражения се явяват неоснователни и необосновани с оглед събраните по делото доказателства. Преценката за настоящият случай на административно нарушение е следвало да бъде опровергана не само с констатации за необходими действия, а и с необходимите за това релевантни доказателства. Такива от страна на касатора не са ангажирани. Изложените от него възражения за доказателствената тежест, която да извежда съставомерността на деянието, категорично е опровергана от съответните приложени и обсъдени по делото доказателства, законосъобразно приети и кредитирани. От изложеното до тук следва извода, че като е потвърдил обжалваното пред него наказателно постановление, районният съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила.

           Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо

 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

                        Р     Е     Ш     И :

 

 

              ОСТАВЯ В СИЛА Решение №177/28.03.2019 г., постановено по АНД № 3099 по описа за 2018 г. на Районен съд-Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление № 17-1228-004552/21.02.2018 год., издадено от Началника група в сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР – Стара Загора

          

   Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

   

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                 

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

                                                                             2.