РЕШЕНИЕ

№ 243                                             04.07.2019 год.               гр. Стара Загора

В ИМЕТО НА НАРОДА

Старозагорският административен съд, в публично заседание на двадесети юли две хиляди и деветнадесета година, в състав

Председател: БОЙКА ТАБАКОВА          Членове: ИРЕНА ЯНКОВА

                РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря Минка Петкова

и с участието на прокурора Петя Драганова

като разгледа докладваното от съдия ИРЕНА ЯНКОВА КАН дело № 223 по описа за 2019 год. за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно- процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на „ГЛОБО- ФУТБОЛ" ООД,със седалище и адрес на управление гр. София, бул." Джеймс Баучер № 20 , представлявано от управителя М.Ц.Т., чрез пълномощника му по делото адвокат Н.В. - САК решение № 158/ 21.03.2019гм постановено по АНД № 3225 по описа за 2018г. на Старозагорския районен съд, с което е потвърдено наказателно постановление /НП/ № 140/2018 г. от 14.11.2018 г. на Председателя на Държавната комисия по хазарта /ДКХ/. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на съдебното решение по съображения за постановяване му при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.,ал.1 т.2 НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Въззивният съд бил допуснал две нарушения на чл. 348,ал.1,т.2 от НПК, с което се било ограничило правото на защита на дружеството. Първото от тях бил , че не бил допуснал до разпит пети свидетел за изясняване на спорните обстоятелства и отказал извършването на очна ставка . Второто нарушение било , че съдът не бил изложил мотиви защо не е уважил тези доказателствени искания на лицето, привлечено към административно наказателна отговорност . Делото било поради тази причина останало неизяснено от фактическа страна . Според касатора неправилно не била приложено от АНО разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН Въз основа на подробно изложени в жалбата доводи е направено искане да бъде постановено решение, с което да се отмени решението на първоинстанционния съд и да се върне делото на същия съд за ново

разглеждане, при условията на евентуалност да отмени оспореното наказателно постановление на основание чл. 28 от ЗАНН.

Ответникът по касация - Държавна комисия по хазарта гр.София, редовно и своевременно призован, не се представлява в съдебно заседание. Вместо това по делото е депозирано писмено становище от процесуалния му представител юрисконсулт Т.Т., с което оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена.

Представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за законосъобразност на решението и предлага да бъде оставено в сила.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество е неоснователна.

Предмет на съдебен контрол пред Районен съд Стара Загора е НП 140/2018 от 14.11.2018г., издадено от Председателя на Държавната комисия по хазарта, с което на „ ГЛОБО- ФУТБОЛ" ООД гр. София на основание чл.108,ал.1 от Закона за хазарта /ЗХ/ е наложено административно наказание "имуществена санкция в размер на 3000лв. за нарушение на чл. 17ал.З от „ Общите игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати . Като административно нарушение са преценени следните обстоятелства: при извършена проверка на 16.05.2018 г. в игрална зала с адрес: гр.Стара Загора, ул."Христо Ботев"№ 74, партер, обект 1 и 2 , в която се организират хазартни игри с игрални автомати от „ ГЛОБО- ФУТБОЛ" ООД е установено, че в игралната зала се провежда допълнителна / бонус/ игра с наименование „Ежедневна обединена бонус игра" , за която условията и правилата за организиране на допълнителна / бонус/ игра не са поставени на видно място в игралната зала.

За да потвърди НП, Районен съд Стара Загора приема, че при съставяне на АУАН и издаване на НП не са допуснати съществени нарушения на процесуални правила, които да са накърнили правото на защита на санкционираното лице, поради което да са предпоставка за отмяна на НП само на това основание. Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства обосновава извод за безспорно установено нарушение на чл. 6,ал1 , във връзка с чл. 4,ал.1,т.4 от „ Общите правила за организацията на работата и финансовия контрол при организиране на хазартни игри с игрални автомати", обуславящо налагане на административно наказание по чл.108,ал.1 от същия закон.

 

 


Така постановено решение е правилно

Въззивният съд не е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила. В изпълнение на задълженията си по чл.14 и чл.314, ал.1 от НПК, субсидиарно приложими в съдебния административно-наказателен процес по силата на препращащата норма на чл.84 от ЗАНН, районният съд е извършил цялостна проверка на законосъобразността и правилността на наказателното постановление. Не е налице твърдения от касатора „, непълен и едностранчив" анализ на доказателствения материал. Тъкмо обратното - разгледани и обсъдени са събраните по делото писмени и гласни доказателства, като след тяхната обстойна преценка съдът аргументирано е посочил, защо е приел за безспорно доказана описаната в НП фактическа обстановка, на която се основават административните обвинения и защо не възприема твърденията по защитната теза на санкционираното лице. С подробно изложени в решението мотиви, съдът е разгледал, подложил на преценка и отхвърлил като недоказани и неоснователни възраженията за липса на извършено деяние. При спазване изискването на чл. 339, ал.2 от НПК, решението съдържа мотиви защо не се приемат доводите, изложени в подкрепа на подадената жалба.Противно на твърденията на касатора първоинстанционния съд е изложил мотиви защо не следва да бъде разпитан трети свидетел и извършена очна ставка Доколкото касаторът не сочи доводи, различни от обсъдените от Старозагорския районен съд, а настоящата инстанция споделя изцяло изложените в обжалваното съдебно решение мотиви и направени правни изводи за материална и процесуална законосъобразнрст на наказателното постановление, е безпредметно същите да бъдат повтаряни. От доказателствата по несъмнен начин се установяват описаните в Наказателно постановление 140/2018 г. от 14.11.2018 г.. на Председателя на Държавната комисия по хазарта . Ето защо съдът обосновано е приел, че административнонаказващият орган правилно е приложил материалния закон при определяне съставомерността на деянието и неговата правна  квалификация като административно нарушение по  17 ал.З от „ Общите игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати В този смисъл наказателното постановление, с което по така фактически и правно обосновано административно обвинение е ангажирана отговорността на организатора на хазартни игри е законосъобразно и правилно е потвърдено от Старозагорския районен съд.

Старозагорският районен съд е изложил подробни мотиви защо не следва да се приложи разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН , като е приел, че неизлагане на мотиви от АНО защо нарушението непредставлява маловажен случай не е основание за отмяна на НП.

С оглед изложените съображения съдът намира, че не са налице твърдените касационни основания, поради което обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие с материалния закон и при спазване на съдопроизводствените правила, следва да бъде оставено в сила.

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

РЕШИ

ОСТАВЯ В СИЛА  решение № 158/ 21.03.2019г., постановено по АНД № 3225 по описа за 2018г. на Старозагорския районен съд, с което е потвърдено наказателно постановление /НП/ № 140/2018 г. от 14.11.2018 г.. на Председателя на Държавната комисия по хазарта

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                    ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                                                                           2.