П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

 

Година 2019                                                         Град Стара Загора

Старозагорски административен съд                      ІІ касационен състав

На  седемнадесети януари                                Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                                   Председател:     ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                 

   Членове:             ДАРИНА ДРАГНЕВА

             МИХАИЛ РУСЕВ

Секретар: Пенка Маринова

Прокурор: Петя Драганова

    

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИНКОВА касационно административнонаказателно дело № 484 по описа за 2018 година.

На именното повикване в 10:13 часа се явиха:

 

КАСАТОР: ВТОРО РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ „ПОЛИЦИЯ“ КЪМ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР СТАРА ЗАГОРА - редовно и своевременно призован, не изпраща представител.

 

ОТВЕТНИК: В.В.В. – редовно и своевременно призована, не се явява. За нея се явява адв. Димитров, редовно упълномощен от днес.

 

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се прокурор  Драганова.

 

АДВ.ДИМИТРОВ: Да се даде ход на делото.

 

ПРОКУРОР ДРАГАНОВА: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА касационната жалба на Второ РУ „Полиция“ към ОД на МВР гр.Стара Загора против Решение №673/30.10.2018г. постановено по АНД № 2224/2018 г. по описа на Районен съд – Стара Загора, с което е отменено Наказателно постановление № 8245а-1417/30.07.2018 г., издадено от Началника на Второ РУ към ОД на МВР гр. Стара Загора с наложена на ответника по касация глоба. В жалбата се твърди, че решението е неправилно като постановено в противоречие на материалния закон и при допуснати съществени процесуални нарушения. Оспорва се изводът на въззивния съд за допуснато нарушение на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН при издаване на процесното наказателно постановление. По подробно изложени в касационната жалба доводи е направено искане за отмяна на въззивното съдебно решение и постановяване на друго по същество, с което да се потвърди издаденото наказателно постановление.

 

АДВ.ДИМИТРОВ: Считам, че жалбата е неоснователна, тъй като в настоящия случай, за деянието, за което е издадено наказателното постановление и е санкционирано лицето В.В., за същото деяние има и постановление от Районна прокуратура, с което е отказано да бъде образувано досъдебно производство. За същото деяние е имало и УБДХ. В случая е налице не два пъти, а три пъти санкциониране за едно и също нещо на наказаното лице и прокуратурата е отказала да образува наказателно производство. Считам, че са относими доказателствата, които представям.

 

ПРОКУРОР ДРАГАНОВА: Няма да соча други доказателства. Да се приемат представените.

 

След съвещание съдът намира, че следва да бъдет приети представените документи, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото, както следва:  Заверено копие на Писмо от РС-Стара Загора изх.№АНД№2127/2018г. от 13.08.2018г.- 2 бр.; Заверено копие на Постановление за отказ за образуване на наказателно производство №3374/2018г. от 30.07.2018г.; Заверено копие на Писмо от Второ РУ пир ОД на МВР – Стара Загора рег.№824500-11742/06.08.2018г.; Заверено копие на АУАН №8245а-1455/06.08.2018г.; Заверено копие на Пълномощно от 06.08.2018г. по ДП 2127/2018г.; Заверено копие на Разпореждане от 06.08.2018г. на РС-Стара Загора; Заверено копие на Списък на лицата с изготвени съобщения или уведомени по АНД 2127/2018г.; Заверено копие на Призовка за страна от 06.08.2018г. по АНД №2127/2018г.; Заверено копие на Протокол по АНД №2127/2018г. от 06.08.2018г.

 

СЪДЪТ  Като намира делото за изяснено от фактическа страна, съдът 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ.ДИМИТРОВ: Считам, че решението е правилно и законосъобразно. Изложени са подробни аргументи за незаконосъобразността на издаденото наказателно постановление. Нещо повече, от писмените доказателства, които представих в днешното с.з. е видно, че В.В. за това деяние има съставен акт по указа за дребното хулиганство. В тази насока има влязъл в сила и съдебен акт на Районен съд-Стара Загора. Също така материали за това деяние са били изпратени в Районна прокуратура, при което тя е отказала да образува досъдебно производство и в унисон с Тълкувателно решение №3 от 2015г. и принципа не два пъти за едно и също нещо, считам че процесното наказателно постановление е неправилно и незаконосъобразно. Ето защо моля да оставите в сила решението на първоинстанционния съд и да отхвърлите жалбата на Второ РУ при ОД на МВР – Стара Загора като неоснователна.

 

ПРОКУРОР ДРАГАНОВА: Жалбата е  неоснователна и в този смисъл, считам че решението следва да бъде потвърдено като  правилно и законосъобразно.

 

 

         СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в      10,20  часа.

 

                    

 

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

      СЕКРЕТАР: