П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

Година 2019                                                             град Стара Загора

Старозагорски административен съд                ІI касационен състав

На  единадесети април                                          Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                    

                                         ЧЛЕНОВЕ:              МИХАИЛ РУСЕВ

                                                                           СТИЛИЯН МАНОЛОВ

                                                                                         

Секретар: Зорница Делчева

Прокурор: П. Георгиев

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАНОЛОВ касационно административно наказателно дело № 71 по описа за 2019 година.

 

На именното повикване в  11,20 часа, се явиха:

КАСАТОР: Х.К.К. - редовно призован, не се явява. За него се явява адв. П.К. – редовно упълномощен от по-рано.

ОТВЕТНИК: ОД НА МВР СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, не се явява представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се прокурор Петко Георгиев.

 

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството е образувано по жалба на Х.К. *** против Решение № 756/06.12.2018 г.  по анд. № 2361/2018 г. по описа на РС Стара Загора, с което е потвърдено НП с наложена на касатора глоба за нарушение на ЗДвП. В жалбата се твърди, че решението е неправилно като постановено в противоречие на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Оспорва се извода на съда, че в административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения. Твърди се, че АУАН е съставен извън тримесечния срок от откриване на нарушителя, регламентиран в чл. 34, ал.1 от ЗАНН. По подробно изложени доводи, в т.ч. за допуснати и други нарушения при издаване на НП, а именно неспазване императивното изискване на чл. 57, ал. 1, т. 5 и т. 6 от ЗАНН се иска отмяна на постановеното съдебно решение и отмяна на издаденото НП.

 

АДВ. К.: Поддържам жалбата. Представям и моля да приемете Жалба вх. № 349000-16823/20.10.2017 г. до Районен съд Стара Загора във връзка с обжалване на процесния фиш, както и Уведомление от ОДМВР във връзка с твърдението, че още към момента на подаване на жалбата срещу фиша евентуалният нарушител се е легитимарал ясно пред органите на МВР. Те са били страна по производството, а именно анд. № 3213/2018 г. по описа на РС Стара Загора. Ясно в жалбата водачът е посочил, че той е управлявал, тоест от този момент той е бил известен на органите на полицията. От този момент тече тримесечния срок за съставяне на АУАН. Нямам искания за събиране на други доказателства. Моля да дадете ход по същество.

ПРОКУРОР: Да се приемат представените днес документи. Нямам искания за събиране на други доказателства. Моля да дадете ход по същество.

След съвещание СЪДЪТ намира, че следва да приеме представените документи като процесуално допустими, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства Жалба до Районен съд Стара Загора с вх. № 349000-16823/20.10.2017 г. и Уведомление от ОДМВР на основание чл. 186, ал. 3 от ЗДвП.

СЪДЪТ счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

АДВ. К.: Моля Ви за решение, с което да бъде отменено първоинстанционното решение и НП. Подробно съм изложил съображения в касационната жалба. От представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства е видно, че АНО е бил наясно с личността на евентуалния нарушител още към датата на подаване на жалба срещу съставения фиш. Това личи от текста на жалбата, в която водачът на МПС се е легитимирал. Безспорно ОДМВР са били страна по развилото се производство пред РС и безспорно личността на водача им е била известна. В тази връзка неясни са аргументите на РС Стара Загора, с които приема, че личността на водача е станала известна едва с попълване на декларация по чл. 188 от ЗДвП. Видно от самата декларация, в нея по никакъв начин не е посочен конкретен водач, още повече, че съгласно ЗДвП подобна декларация в конкретния случай не се попълва. По настоящото производство липсват и доказателства за въобще връчване на фиш. Налице е само уведомление, в което липсват конкретни данни за извършване на нарушението. Посочено е единствено улица без посока и без конкретен номер. Моля за решение в тази посока.

 

ПРОКУРОР: Решението е правилно и законосъобразно. Всички изложени от касатора тогава доводи са обсъдени в съдебния акт. Изложени са мотиви в тази посока. Не са допуснати нарушения на съдопроизводствените правила, поради което моля изцяло да го потвърдите и да оставите в сила НП.

 

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе в законния срок.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,30 часа.

 

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: