П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                             град Стара Загора

Старозагорски административен съд                І касационен състав

На  двадесети юни                                                  Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:    БОЙКА ТАБАКОВА

                                                    

                                         ЧЛЕНОВЕ:              ИРЕНА ЯНКОВА      

                                                                           РАЙНА ТОДОРОВА

                  

                                   

Секретар: МИНКА ПЕТКОВА

Прокурор: ПЕТЯ ДРАГАНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ТАБАКОВА

Касационно административно наказателно дело 201 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 11:04 часа, се явиха:

 

КАСАТОР: КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ гр. СОФИЯ – редовно и своевременно призован, представлява се от ст. юрисконсулт Н.Н., редовно упълномощен от по-рано.

 

ОТВЕТНИК: „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГЕАД ПЛОВДИВ редовно и своевременно призован, представлява се от юрисконсулт Щ.Р., редовно упълномощен от по-рано.

 

СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се прокурор Драганова.

 

СТ. ЮРИСКОНСУЛТ Н.: Да се даде ход на делото.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Р.: Да се даде ход на делото.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

                             

                                    О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

ДОКЛАДВА се касационна жалба, подадена от Комисия за енергийно и водно регулиране гр. София, против  Решение № 92 от 28.02.2019г., постановено по АНД № 1439/2018г. по описа на Районен съд - Казанлък, с което е отменено Наказателно постановлениеНП-5 от 28.11.2018г., издадено от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране гр. София, с наложена на ответника по касация имуществена санкция в размер на 20000 лв.

В жалбата са изложени оплаквания за постановяване на решението при неправилно приложение на материалния закон. Оспорва се извода на съда за допуснати съществени процесуални  нарушения при издаване  на НП, както и за пропускане на срока по чл.32, ал.2 от ЗАНН. Според касатора нарушението е установено по безспорен начин, поради което моли за отмяна на  решението и  потвърждаване на издаденото НП.

 

ДОКЛАДВА постъпилия писмения отговор на юрисконсулт Щ. – процесуален представител на ответника по касация против подадената касационна жалба, с който тя се оспорва като неоснователна.

Към писмения отговор са приложени заверени копия на: Жалба на ЕР Юг против мълчалив отказ на КЕВР  да се произнесе по заявление, получено с вх. № Е-13-262-36/16.05.2018г., Съдебно удостоверение от 27.03.2019г. по адм. дело № 7048/2018г. по описа на Административен съд – София-град и АУАН № Е-КРС-1/20.03.2019г. на КЕВР.

 

СТ. ЮРИСКОНСУЛТ Н.: Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания. Така приложените към отговора доказателства са неотносими. Предоставям на съда да прецени. Моля, да дадете ход по същество.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Р.: Оспорвам подадената касационна жалба. Да се приемат приложените към писмения отговор писмени доказателства.

 

ПРОКУРОР: Считам, че писмените доказателства са относими и допустими и моля да бъдат приети. Нямам искания по доказателствата. Да се приключи съдебното дирене.

 

         СЪДЪТ счита, че следва да приеме като писмени доказателства приложените към писмения отговор на процесуалния представител на ответника по жалбата като допустими, а доказателствената им стойност ще бъде ценена с крайния съдебен акт,  поради което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото заверени копия на: Жалба на ЕР Юг против мълчалив отказ на КЕВР  да се произнесе по заявление, получено с вх. № Е-13-262-36/16.05.2018г., Съдебно удостоверение от 27.03.2019г. по адм. дело № 7048/2018г. по описа на Административен съд – София-град и АУАН № Е-КРС-1/20.03.2019г. на КЕВР.

        

         Като намира делото за изяснено от фактическа страна

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИКЛЮЧВА  СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

СТ. ЮРИСКОНСУЛТ Н.: Моля да отмените решението на РС по съображения, изложени в касационната жалба и да постановите решение, с което да потвърдите издаденото НП като правилно и законосъобразно. Подробни съображения сме изложили както пред първоинстанционния съд, така и в касационната жалба. Поддържаме ги изцяло.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Р.: Считам, че решението на РС – Казанлък е правилно. Правилно е отменено процесното НП, като поддържаме отговора на касационната жалба. Има множество основания, на които това може да бъде сторено и моля да оставите в сила решението на първоинстанционния съд.

 

ПРОКУРОР:  Считам, че решението на РС – Казанлък е правилно и законосъобразно, и като такова следва да бъде оставено в сила.

 

         СЪДЪТ ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в  11:10 часа.

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                             СЕКРЕТАР: