П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

Година 2019                                                      Град Стара Загора

Старозагорски административен съд            ІІ касационен състав

На двадесети юни                                          Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛИНА ДИНКОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:          ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                             МИХАИЛ РУСЕВ

                                                      

Секретар: Албена Ангелова

Прокурор: Румен Арабаджиков

Сложи за разглеждане докладваното от съдия РУСЕВ Касационно административно наказателно дело номер 229 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 10.39 часа, се явиха:

 

ВНОСИТЕЛ: ПРОКУРОР В РАЙОННА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА  - редовно и своевременно призован, явява се прокурор в Районна прокуратура Стара Загора – Росен Минчев.

ОТВЕТНИК: ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР СТАРА ЗАГОРА - редовно и своевременно призован, не се представлява.

         СТРАНА: ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СТАРА ЗАГОРА –  редовно и своевременно призована, явява се прокурор Арабаджиков.

ЗАИНТЕРЕСОВАНО ЛИЦЕ: С.Д.С. – редовно и своевременно призован, явява се лично.

 

СТРАНИТЕ/поотделно/: Да се даде ход на делото.

                           

         СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Докладва постъпило предложение от Районен прокурор  в Районна прокуратура – Стара Загора, с което се иска възобновяване на административно–наказателното производство по издаденото Наказателно постановление № 18-1228-003520/18.09.2018 г., издадено от Началник група в сектор „ПП“ при ОД на МВР – Стара Загора, влязло в сила . Твърди се, че са налице предпоставките на чл. 70, б. „д” от ЗАНН за възобновяване на административно-наказателното производство и отмяна на издаденото наказателно постановление.

Направено е искане да се изиска  административно-наказателната преписка по издаването на НП № 18-1228-003520/18.09.2018г., както и да се приложат материалите по спряното досъдебно производство.

ДОКЛАДВА, че по делото е постъпило спряното досъдебно производство № 1228-зм 192/2018г по описа на ОДМВР- Стара Загора / преписка № 4250/2018г по описа на РП-Стара Загора.

 

ПРОКУРОР МИНЧЕВ: Поддържам искането за възобновяване на административно-наказателното производство. Да се приложат материалите по досъдебното производство. Предоставям на съда по изискване на преписката. Няма да соча нови доказателства.

         ПРОКУРОР АРАБАДЖИКОВ: Нямам искания. В случая считам, че не е необходимо изискване на преписката, тъй като е видно, че не е обжалвано наказателното постановление и същото е влязло в сила.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНОТО ЛИЦЕ: Считам че искането на прокурора е основателно. Заявявам, че не съм обжалвал наказателното постановление и не е необходимо да се изисква преписката по неговото издаване. Няма да соча нови доказателства.

        

По доказателствата, съдът намира, че следва да бъде приложено към материалите по настоящото дело, същите от досъдебното производство, доколкото към материалите по същото са приложени надлежно заверени копия на АУАН № 18-3520 от 13.09.2018г., въз основа на който е издадено процесното НП № 18-1228-003520/18.09.2018г. на Началник група в Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора, не е необходимо изискването на административно-наказателната преписка по неговото издаване.

         По тези съображения,

                                               О П Р Е Д Е Л И         :

 

         ПРИЛАГА към настоящо дело материалите по досъдебно производство № 1228-зм 192/2018г по описа на ОДМВР- Стара Загора / преписка № 4250/2018г по описа на РП-Стара Загора, съдържащо 77 листа съгласно приложения опис, както и Постановление за спиране на наказателното производство № 4250/2018г. от 17.05.2019г. на Районна прокуратура – Стара Загора.

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за изискване на административно-наказателната преписка по издаване на НП № 18-1228-003520/18.09.2018г.

 

         СЪДЪТ намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИКЛЮЧВА  СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

 

ПРОКУРОР МИНЧЕВ: Видно от материалите по делото, с НП № 18-1228-003520/18.09.2018г., е ангажирана административно-наказателната отговорност С. за допуснато ПТП, с пострадало лице. Това наказателно постановление, видно от приложената справка за нарушител, е влязло в сила. Същевременно от доказателствата по делото и извършената Съдебномедицинска експертиза, е видно, че получените травматични увреждания на пострадалото лице, представляват средна телесна повреда по смисъла на чл. 129, ал. 2 от НК, което сочи, че допуснатото ПТП представлява не административно нарушение, а деяние по чл. 343, ал.1,  б. „б”. от НК. В тази връзка е налице хипотезата на чл. 70 б. „д” от ЗАНН, поради което моля да възобновите административно-наказателното производство и да отмените влязлото в сила НП № 18-1228-003520/18.09.2018г.

 Моля след приключване на настоящото дело на Районна прокуратура – Стара Загора, да бъдат върнати материалите по досъдебното производство.

 

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА: Считам, че искането на районна прокуратура, е основателно и моля да отмените наказателното постановление, за да бъде дадена възможност за реализиране на наказателен процес.

 

         ПРОКУРОР АРАБАДЖИКОВ: Предложението на РП – Стара Загора, следва да бъде уважено.

 

         СЪДЪТ ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в  10.50 часа.

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                        СЕКРЕТАР: