О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е                    

                     

                              

                 4       29.03.2016 година   град Стара Загора

 

 

         Старозагорският административен съд, в закрито съдебно  заседание на двадесет и девети март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                              

 

                                               Председател:          БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                     Членове:          ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                 РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар: 

и с участието на прокурора:                                        

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова  ЧКАН дело № 119 по описа за 2016г., за да се произнесе съобрази следното:

 

            Производството е по реда на чл. 229 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по частна жалба от „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД със седалище и адрес на управление гр.София, кв.”Манастирски ливади” бл.86, вх.А, ап.20, представлявано от управителя Марияна Грозева Йовева, против протоколно Определение от 28.01.2016г., постановено по АНД № 2633/ 2015г. по описа на Районен съд - Стара Загора, с което е прекратено производството по делото поради недопустимост на подадената жалба против Наказателно постановление № S005939/ 23.08.2013г., издадено от Директора на офис „Център” при ТД на НАП София.

В частната жалба се съдържат оплаквания за постановяване на определението в нарушение и при неправилно приложение на закона. Жалбоподателят оспорва като необоснован направения от съда извод, че жалбата е просрочена и като такава е процесуално недопустима. Счита, че процедурата по чл.58, ал.2 от ЗАНН е неправилно приложена, защото е променил седалището си и адреса на управление, като това обстоятелство е вписано в Търговския регистър. Твърди, че данъчните служители не са го търсили на посочения в Търговския регистър адрес за кореспонденция с НАП. Направено е искане за отмяна на определението и връщане на делото на Районен съд - Стара Загора за разглеждане и произнасяне по същество по подадената жалба против Наказателно постановление №  S005939/ 23.08.2013г. на Директора на офис „Център” при ТД на НАП София. 

 

В срока по чл.232 от АПК не е постъпило възражение по частната жалба от ответната страна – ТД на НАП – София. 

   Съдът, като взе предвид изложените в частната жалба доводи, обсъди приложените доказателства и като извърши проверка на обжалвания съдебен акт, намира за установено следното:

 

           Частната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество е основателна.

 

   Производството по АНД № 2633/ 2015г. по описа на Старозагорския районен съд е образувано по жалба на „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД – София  срещу Наказателно постановление /НП/ № S005939/ 23.08.2013г., издадено от Директора на офис „Център” при ТД на НАП София. С обжалваното протоколно определение от публично съдебно заседание, проведено на 28.01.2016г., състав на Районен съд - Стара Загора е прекратил образуваното по жалбата от „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД гр. София против НП № S005939/ 23.08.2013г. съдебно производство по АНД № 2633/ 2015г. Приел е, че жалбата е подадена след изтичане на законоустановения срок за оспорване на наказателното постановление по съдебен ред. Този извод е обоснован с влизане в сила на наказателното постановление при проведена процедура по чл.58, ал.2 от ЗАНН.

 

           Определението на Районен съд - Стара Загора е неправилно. 

 

   От данните по делото се установява, че за връчване на НП №  S005939/ 23.08.2013г., издадено от Директора на офис „Център” при ТД на НАП София, нарушителят „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД гр. София е търсен на адреса, посочен за седалище и адрес на управление - гр.София, кв.”Манастирски ливади” бл.86, вх.А, ап.20. Не са открити управителя на дружеството или упълномощено от него лице, за което служители на НАП са съставили Протокол № 248/ 07.07.2014г и Протокол № 341/ 11.08.2014г. В протоколите е посочено, че адресът на управление е идентичен с адреса за кореспонденция. Наказващият орган е отбелязал върху процесното наказателно постановление, че съгласно чл.58, ал.2 от ЗАНН, то се счита за връчено на 07.11.2014г.

 

   Актът за установяване на административно нарушение № S005939/ 17.01.2011г., въз основа на който е издадено процесното наказателно постановление, е съставен на „ТЕРРА ЗАГОРСКА” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Стара Загора, ул. „Васил Левски” № 24, вх.А, ет.2, ап.7, чиито наименование и адрес на управление са променени на 24.08.2011г., съответно на „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД и гр.София, кв. ”Манастирски ливади”, бл.86, вх.А, ап.20, видно от служебно направените справки в Търговския регистър. От справките в Търговския регистър се установява също, че седалището и адресът на управление на дружеството - гр. София, кв.”Манастирски ливади” бл.86, вх.А, ап.20, не са променяни от 24.08.2011г. За адрес за кореспонденция с НАП на територията на страната е вписан адрес „гр.София, район Триадица, ул.”Луи Айер” № 77, вх.Б, ет.2, ап.14”, променен на 05.08.2014г. на „гр.София, район Триадица, ул.”Луи Айер” № 2, ет.4, ап.5”.

 

   Към административнонаказателната преписка е приложен Дружествен акт на „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД  - гр. София, съставен на 15.08.2011г., от който се установява, че едноличен собственик на капитала е Марияна Грозева Йовева, а седалището и адреса на управление на дружеството е в гр. София, кв.”Манастирски ливади” бл.86, вх.А, ап.20. На Марияна Йовева е изпратено по пощата процесното НП на постоянния й адрес, посочен в Дружествения акт, но известието за доставяне е върнато с отбелязване, че адресатът е заминал/отсъства.

 

          Жалбата срещу процесното НП е подадена пред Софийски районен съд на 08.05.2015г.

 

           При тези фактически установявания е изведен неверен правен извод за недопустимост на депозираната от дружеството жалба  против НП №  S005939/ 23.08.2013г., издадено от Директора на офис „Център” при ТД на НАП София.

 

  Съгласно разпоредбата на чл.59, ал.2 от ЗАНН, срокът за обжалване на НП е 7-дневен и за нарушителя започва да тече от връчването му. Редът за връчване на НП е регламентиран в чл.58 от ЗАНН. Според ал.1 на тази норма препис от НП се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение. А в ал.2 от същия текст е регламентирано, че ако нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху НП и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

 

          Когато наказателното постановление е връчено при условията на  чл. 58, ал. 2 ЗАНН, задължение на наказващия орган е да докаже, че са спазени изискванията на закона, т. е. че нарушителят не е намерен на посочения от него адрес, а новият е неизвестен. В случая спазването на тези законови изисквания не е доказано. Действително на адреса за управление дружеството е търсено два пъти за връчване на НП, но не е открит негов представител. Доколкото обаче данните, вписани в Търговския регистър, са публични и в тях се съдържа адрес на жалбоподателя специално за кореспонденция с органите на данъчната администрация, не може да се приеме, че няма известен адрес на нарушителя. На адреса за кореспонденция с НАП санкционираното търговско дружество въобще не е търсено, вместо което е направен опит НП да бъде връчено на адреса на управителя  на дружеството. Именно адресът за кореспонденция е посочен в жалбата до районния съд и на този адрес жалбоподателят е редовно призоваван.

Тъй като по делото няма други данни за узнаване на съдържанието на  НП №  S005939/ 23.08.2013г., следва да се счита, че жалбата против наказателното постановление е подадена в преклузивния срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН.

 По изложените съображения обжалваното определение на Старозагорския  районен съд се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено, като делото се върне за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

 

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ във връзка с чл.236 от АПК, Старозагорският административен съд

         

 

 

    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

ОТМЕНЯ  протоколно Определение от 28.01.2016г., постановено по АНД № 2633/ 2015г. по описа на Районен съд - Стара Загора, с което е прекратено производството по делото поради недопустимост на подадената от „РОЯЛ ФЛЕЙВЪР” ЕООД жалба против Наказателно постановление № S005939/ 23.08.2013г., издадено от Директор на офис „Център” при ТД на НАП София.

 

ВРЪЩА ДЕЛОТО на същия съдебен състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

                        

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.      

 

 

                                                                              2.