О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 6

 

гр.Стара Загора, 15.04.2016г

 

 

 

 Старозагорският административен съд в закрито заседание на петнадесети април през две хиляди и шестнадесета година

                                                                              

 

                                               Председател:         БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                     Членове:             ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретаря

и с участието на прокурора

като разгледа докладваното от  съдия  Б.ТАБАКОВА ч. к.а.н. дело № 143 по описа за 2016 год, за да се произнесе,  съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

         Образувано е по частна жалба от Г.Л.Д. *** против Определение от 16.02.2016г., постановено по АНД № 329/ 2016г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е прекратено производството по делото поради недопустимост на подадената жалба против наказателно постановление /НП/ № 14-1228-000581/ 09.06.2014г, издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора. Частният жалбоподател оспорва като неправилен и незаконосъобразен направения от съда извод, че жалбата е просрочена, а НП е влязло в сила. Счита, че НП не му е връчено лично, съгласно разпоредбата на чл.581, ал.1 от ЗАНН и не е изпълнена процедурата по чл.58, ал.2 от ЗАНН. Направено е искане за отмяна на определението и връщане на делото на Районен съд Стара Загора за разглеждане и произнасяне по същество по подадената жалба против НП № 14-1228-000581/ 09.06.2014г, издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора.

 

Ответникът по жалбата - Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, не изразява становище.

 

Съдът, като взе предвид изложените в частната жалба доводи, обсъди събраните по делото доказателства и като извърши проверка на обжалвания съдебен акт, намира за установено следното:

 

        Частната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, се явява основателна.

 

          С обжалваното определение състав на Районен съд Стара Загора е прекратил образуваното по жалба от Г.Л.Д. ***-000581/ 09.06.2014г, издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, съдебно производство по АНД № 329/ 2016г. Приел е, че жалбата е подадена след изтичане на законоустановения срок за обжалване. Този извод е обоснован с редовно връчване на НП на 11.07.2014г и подаване на жалбата след изтичане на 7-дневния срок за обжалване, считано от тази дата.

 

           Определението на Районен съд Стара Загора е неправилно.

 

           От данните по делото се установява, че НП № 14-1228-000581/ 09.06.2014г, издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, е връчено на 11.07.2014г на лицето Тодора Панайотова Динкова, за която е отбелязано единствено „майка”.  Жалбата срещу процесното НП е подадена пред Районен съд Стара Загора на 19.01.2016г.

 

   При тези фактически установявания е изведен неверен правен извод за недопустимост на депозираната от Г.Д. жалба. Съгласно разпоредбата на чл.59 ал.2 от ЗАНН, срокът за обжалване на НП е 7-дневен и за нарушителя започва да тече от връчването му. Редът за връчване на НП е регламентиран в чл.58 от ЗАНН. Според ал.1 на тази норма препис от НП се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение. А в ал.2 от същия текст е регламентирано, че ако нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху НП и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

 

           В случая нито едно от тези процесуални изисквания не е спазено. Неправилно районният съд се е позовал на разпоредбата на чл.84 от ЗАНН, за да приеме връчването за редовно. Препращането към НПК по нея касае само неуредените в ЗАНН въпроси, а относно връчването на НП има изрична правна уредба в чл.58, ал1 от ЗАНН.

В тежест на административнонаказващия орган е да докаже редовността на връчването. Тъй като по делото няма други данни за узнаване на съдържанието на  НП № 14-1228-000581/ 09.06.2014г от неговия адресат, законоустановеният срок за обжалването му не е започнал да тече, поради което подадената срещу него жалба не се явява просрочена.

По тези съображения обжалваното определение, с което съдебното производство е прекратено, е незаконосъобразно като постановено при неправилно приложение на материалния закон.

          Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ във връзка с чл.236 от АПК, касационният състав на Административен съд Стара Загора

 

 

    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

ОТМЕНЯ Определение от 16.2.2016г., постановено по АНД № 329/ 2016г. по описа на Районен съд Стара Загора.

 

         ВРЪЩА делото на същия съд и състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

       

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                                               ЧЛЕНОВЕ: 1.      

 

 

                                                                       2.