О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

 

8                                 гр. Стара Загора                         22.06.2016 год.

 

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на двадесет и втори юни през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

 

     Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                                  Членове:  ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря ..... и в присъствието на  прокурора .........., като разгледа докладваното от  съдия Михаил Русев   КНАД №226 по описа  за 2016 год., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството по делото е образувано по жалба от ОД на МВР Стара Загора, представлявана от Директора Николай Кирков, чрез пълномощника си по делото юриск. Милен Алексиев против Решение №144/08.04.2016 год., постановено по НАХД №235/2016 год. по описа на Районен съд Казанлък, с което е отменен електронен фиш серия К №1051749 на ОД на МВР – Стара Загора.

Съдът намира че касационната жалба е процесуално недопустима, по следните съображения:

Правото на жалба възниква и може да бъде упражнено при наличието на определени процесуални предпоставки, които обуславят и процесуалната допустимост на съдебното производство. Една от тези предпоставки за надлежно упражняване правото на жалба от категорията на абсолютните, за която съдът следи служебно, е жалбата да е подадена в законово регламентирания срок. Съгласно разпоредбата на чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН, решенията на районните съдилища с които са потвърдени, изменени или отменени наказателните постановления, подлежат на касационно обжалване пред административния съд на основанията, предвидени в НПК и по реда на глава дванадесета от АПК. В чл.211, ал.1 от АПК е регламентиран 14 дневен срок за подаване на касационната жалба, считано от деня на съобщението, че решението е изготвено. Нормативно установения срок за касационно обжалване е преклузивен и с изтичането му се прекратява правото да се търси защита срещу въззивното съдебно решение.   

От приложеното по делото известие за изготвеното решение е видно, че жалбоподателят е получил известието на 20.04.2016 год. – получено от юриск. Милен Алексиев. Четиринадесетдневния срок за обжалване изтича на 04.05.2016 год., който се явява сряда, присъствен ден. Жалбата е депозирана от жалбоподателят по пощата на 05.05.2016 год., един ден след законово установения срок. С оглед на гореизложеното съдът, намира, че жалбата е процесуално недопустима, като просрочена и подадена извън законово определения срок.

По тези съображения и на основание чл.63 от ЗАНН във връзка с чл.215, т.3 от АПК, във връзка с чл.230 от АПК и чл.236 от АПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на ОД на МВР Стара Загора, представлявана от Директора Николай Кирков, чрез пълномощника си по делото юриск. Милен Алексиев против Решение №144/08.04.2016 год., постановено по НАХД №235/2016 год. по описа на Районен съд Казанлък, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по КАНД №226/2016 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВАС.

 

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

          ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                 2.