О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

              

№26                                      19.07.2017 год.                          град Стара Загора

 

        Старозагорският административен съд, в закрито заседание на деветнадесети юли през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря ……. и в присъствието на  прокурора …… като разгледа докладваното от съдия Михаил Русев ЧКНАД №281 по описа  за 2017 год., за да се произнесе, съобрази следното:

        

Производството е по реда на чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.

Образувано е по частна жалба от „Пимакс”ООД, представлявано от управителя Иван Маринов Иванов, чрез пълномощника си адв. В.М. против постановеното в открито съдебно заседание, определение от 29.05.2017 год. по НАХД №1048/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е прекратено производството поради просрочване на жалбата – подаването й извън предвидения в закона седемдневен срок.

С жалбата се навеждат съображения за неправилно приложение на закона, тъй като счита, че законовите предпоставки на чл.58, ал.2 от ЗАНН, защото дружеството не е променяло седалището си и адреса на управление и на посочения адрес е получавал винаги кореспонденцията си. Счита, че за да е приложима хипотезата на чл.58, ал.2 от ЗАНН е необходимо да са налице кумулативно две предпоставки – нарушителя да е напуснал адреса посочен в АУАН и да е неизвестен новия му адрес. Въз основа на гореизложеното е направено искане да се отмени обжалваното определение.

Ответника по делото, не е изразил становище по депозираната частна жалба.

Жалбата е подадена от заинтересовано лице, имащо правен интерес, подадена е в срок и по същество е основателна.

Производството пред Районния съд Стара Загора се е развило по жалба от „Пимакс”ООД, представлявано от управителя Иван Маринов Иванов против наказателно постановление №24-2403965 от 16.03.2015 год. на Директора на дирекция „Инспекция по труда” – Стара Загора, с което за нарушение на КТ на търговското дружество е наложена административно наказание имуществена санкция в размер на 1 500.00 лева.

При извършената проверка, Районният съд е констатирал, че обжалваното наказателно постановление, е получено при условията на чл.58, ал.2 от ЗАНН на 13.12.2015 год. Същото е доказано от приложения по делото протокол от служителите на Дирекция „Инспекция по труда” – Стара Загора Даниела Ангелова Лекина и Димитър Благоев Гаджев, които са извършили посещение на посочения в наказателното постановление адрес на дружеството, с цел връчване на самото наказателно постановление. Нарушителят не е открит, нито негово упълномощено лице. Приемайки така установените факти, съдът е приел, че жалбата е просрочена, а производството по делото е недопустимо, поради което е и прекратил съдебното производство.

Съобразно действащата правна уредба задължение на нарушителя е да уведоми наказващия орган, че е променил адреса си и да посочи адрес за кореспонденция, на който да му бъдат връчвани книжата. Разпоредбата на  чл.58, ал.2 от ЗАНН следва да се тълкува именно в такъв аспект, че когато нарушителя не е изпълнил задължението си да посочи нов адрес, на който да му бъдат връчвани книжата и не бъде намерено лицето на първоначалния адрес, наказателното постановление следва да се счита връчено. Ако нарушителя е изпълнил задължението си и след като му е връчен АУАН напусне адреса си и посочи нов адрес, при връщане на невръченото наказателно постановление наказващият орган е длъжен да изпрати същото това наказателно постановление за връчване на новия, посочен от нарушителя адрес. Законодателят не е вменил като задължение на наказващият орган да предприема допълнителни действия за издирване на лицето, за установяване на негов нов настоящ или постоянен адрес, а само при наличие на изрично посочен нов адрес на нарушителя да изпрати втори път наказателното постановление за връчване на този нов известен, посочен от самия нарушител адрес.

Административен съд - Стара Загора, анализирайки събраните по делото доказателства, намира че наказващият орган в конкретния случай е направил изискуемото по закон, за да бъде връчено наказателното постановление на наказаното лице. Първоначално наказателното постановление е било изпратено по пощата, но пратката не е била потърсена от адресата и е върната обратната разписка в цялост. За пратката са били изпратени две известия за получаване, съответно на 26.03.2016 год. и 06.04.2016 год. /лист 16 от АНД 1048/2017 год. на РС – Стара Загора/, но не се е явил никой да го получи. В последствие осем месеца по-късно е направен нов опит за връчването на наказателното постановление, като служители на дирекция „Инспекция по труда” – Стара Загора са посетили седалището и  адреса на управление на дружеството, но не са намерили никой на адреса. Тези действия са били обективирани в протокол от 13.12.2016 год.

Въз основа на гореизложеното, настоящия съдебен състав намира, че са налице предпоставките за прилагането на чл.58, ал.2 от ЗАНН. Изпращането по пощата на наказателното постановление с обратна разписка, по повод на което са били изпратени и две известия за получаването на пратката до адресата й, но неявяването му, както и ненамирането му на седалището на дружеството на 13.12.2016 год., мотивира настоящият съдебен състав да приеме, че наказващият орган е направил всички възможно за връчването на наказателното постановление, но поради неоткриването на нарушителя, са налице предпоставките за приложението на чл.58, ал.2 от ЗАНН. Не води до обратния извод и обстоятелството, че адреса на управление и седалището на търговското дружество не са променяни.

По изложените съображения настоящата инстанция намира, че определението на Старозагорският районен съд, с което е прекратено производството по делото и е оставена без разглеждане като просрочена жалбата на „Пимакс”ООД, представлявано от управителя Иван Маринов Иванов против наказателно постановление №24-2403965 от 16.03.2015 год. на Директора на дирекция „Инспекция по труда” – Стара Загора е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде оставено в сила.

С оглед на гореизложеното, и на основание чл.345, ал.1 от НПК и чл.59, ал.2 от ЗАНН, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И

 

ОСТАВЯ В СИЛА определение постановено в открито съдебно заседание на 29.05.2017 год. по НАХД №1048/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е прекратено производството по делото срещу наказателно постановление №24-2403965 от 16.03.2015 год. на Директора на дирекция „Инспекция по труда” – Стара Загора.

Определението е окончателно.

 

                                                                                                                

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                                         

                                                                                   2.