О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

              

№28                                      21.07.2017 год.                          град Стара Загора

 

        Старозагорският административен съд, в закрито заседание на двадесет и първи юли през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря ……. и в присъствието на  прокурора …… като разгледа докладваното от съдия Михаил Русев ЧКНАД №304 по описа  за 2017 год., за да се произнесе, съобрази следното:

        

Производството е по реда на чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.

Образувано е по частна жалба от М.И.И. против постановеното в закрито съдебно заседание, определение от 22.06.2017 год. по НАХД №1809/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е прекратено производството поради недопустимост на производството, тъй като е приел жалбата като възражение по смисъла на чл.189, ал.5 от ЗДвП и е изпратил преписката по компетентност на ОД на МВР – Стара Загора.

С жалбата се навеждат съображения за неправилно приложение на закона, тъй като счита, че е безспорно обстоятелството, че е налице оспорване на издаденият електронен фиш от негова страна, а в определението не се съдържат доводи относно срочността на жалбата. Излага доводи че жалбата е срещу акт който подлежи на съдебен контрол, както и че е налице правен интерес от това обжалване. В конкретния случай е направено превратно тълкуване на жалбата за да се стигне до извода за недопустимост на производството. Направено е искане за отмяна на определението и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия.

Ответника по делото, не е изразил становище по депозираната частна жалба.

Жалбата е подадена от заинтересовано лице, имащо правен интерес, подадена е в срок и по същество е основателна.

Производството пред Районния съд Стара Загора се е развило по жалба от М.И. *** против електронен фиш серия К, №781379 год. Районният съд е приел, че доколкото в жалбата са изложени съображения, че издаденият електронен фиш е незаконосъобразен, поради обстоятелството, че И. е прехвърлил собствеността на МПС, с което е извършено административното нарушение по надлежния ред, е възприел същата като декларация, че на посочените в електронния фиш дата и час, не е управлявал лекия автомобил. Това го е мотивирало да приеме, че се касае за част от предвидената в чл.189 от ЗДвП процедура по издаването на електронните фишове, поради което е прекратил производството и е изпратил преписката на административният орган.

Определението на районният съд е постановено в нарушение на материалния закон.

В разпоредбата на чл.188,ал.2  чл. 189, ал. 5 и ал. 6  от ЗДП е въведена една законова презумция, че собственикът на МПС-то, посочено в електронния фиш е извършител на нарушението. От законовата регламентация на чл.189 от ЗДП може да се направи извод че именно собственикът на лекият автомобил следва да упражнява абсолютното си право на собственост в пълен обем в това число и едно от правомощията на това вещно право – ползване на собствения си лек автомобил тоест  и управлението. В тази връзка е дадена  възможност по силата на чл.189, ал.6 от ЗДвП собственикът на МПС-то да обори тази законова презумпция, като подаде възражение и посочи кое лице е управлявало собствения му автомобил. Законът е въвел облекчен режим за да може лицето да обори установеното в административно наказателното производство, като то следва да подаде единствено декларация, в която да декларира изгодни за себе си факти  а именно, че друго лице е управлявало собствения му автомобил, но придружено от свидетелството на управление на лицето, което е управлявало собствения му автомобил. В случаят с договор с нотариално заверка на подписите е прехвърлената собствеността на МПС на 09.12.2013 год., а превишението на скоростта е установено на 04.01.2014 год., т.е. близо месец след като И. е престанал да бъде собственик на автомобила.

В конкретния случай, видно и от приложените писмени доказателства, административнонаказващият орган е приел, че е налице влязъл в сила електронен фиш, поради което е изпратил същият за принудително събиране от органите на НАП. Следователно не е налице висящо административнонаказателно производство, по което наказващият орган да не се е произнесъл с краен акт. Дали правилно е бил приложен реда по чл.58, ал.2 от ЗАНН, доколкото в ЗДвП е предвидена специална процедура по връчването на електронния фиш е въпрос, който не е предмет на настоящата проверка. Еднократното посещение на адреса на наказаното лице обаче, както и липсата на други действия на служителите на МВР, от които да се удостовери по надлежен начин, че частният жалбоподател е напуснал адреса си и новият му е неизвестен, водят до извода за срочност на подадената жалба, тъй като не е налице редовното връчване на оспореният фиш.

От друга страна, настоящият съдебен състав намира, че не е допустимо районният съд да преформулира искането с което е сезиран. В настоящия случай, е налице изрично волеизявление, с ясно и категорично формулирано искане на М.И. за отмяната на издаденият електронен фиш от районния съд.

По изложените съображения настоящата инстанция намира, че определението на Старозагорският районен съд, с което е прекратено производството по делото поради недопустимост на същото и е изпратена преписката на ОД на МВР – Стара Загора за произнасяне по жалбата, е неправилно, поради което същото следва да бъде отменено и делото да се върне на друг състав за продължаване на съдопроизводствените  действия.

С оглед на гореизложеното, и на основание чл.345, ал.1 от НПК и чл.59, ал.2 от ЗАНН, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И

 

ОТМЕНЯ определение постановено в закрито съдебно заседание на 22.06.2017 год. по НАХД №1809/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е прекратено производството по делото срещу електронен фиш серия К, №781379/2014 год. издаден от ОД на МВР – Стара Загора.

ВРЪЩА делото на Районен съд – Стара Загора за разглеждане по същество на жалбата на М.И. *** против електронен фиш серия К, №781379/2014 год. издаден от ОД на МВР – Стара Загора.

Определението е окончателно.

 

 

                                                                                                                

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                                          

                                                                                   2.