О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 267

 

гр.Стара Загора, 28.06.2018г

 

 

 

 Старозагорският административен съд в открито заседание на двадесет и първи юни през две хиляди и осемнадесета година

                                                                              

 

                                               Председател:         БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                     Членове:             ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретаря Зорница Делчева

и с участието на прокурора Петко Георгиев

като разгледа докладваното от  съдия  Б.ТАБАКОВА ч. к.а.н. дело № 200 по описа за 2018 год, за да се произнесе,  съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

         Образувано е по частна жалба от Я.Ж.Ж. *** против Определение № 256 от 27.02.2018г., постановено по АНД № 544/ 2018г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е оставена без разглеждане жалбата на Я.Ж. против наказателно постановление /НП/ № 5426/ 08.10.2010г, издадено от Началник сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора и е прекратено производството по делото. Частният жалбоподател оспорва като неправилен и незаконосъобразен направения от съда извод, че жалбата е просрочена, а НП е влязло в сила. Твърди, че подписът, положен в разписката за получава на НП не е негов. Направено е искане за отмяна на определението и връщане на делото на Районен съд Стара Загора за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

Ответникът по жалбата - Началник сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, не изразява становище по частна жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага определението да бъде оставено в сила като правилно и законосъобразно.

Съдът, като взе предвид изложените в частната жалба доводи, обсъди събраните по делото доказателства и като извърши проверка на обжалвания съдебен акт, намира за установено следното:

 

        Частната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

          С обжалваното определение № 256/ 27.02.2018г състав на Районен съд Стара Загора е оставил без разглеждане жалбата на Я.Ж. против НП № 5426/ 08.10.2010г, издадено от Началник сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора и е прекратил съдебното производство по АНД № 544/ 2018г по описа на съда. Приел е, че жалбата е подадена след изтичане на законоустановения срок за обжалване. Този извод е обоснован с редовно връчване на НП на 25.11.2015г и подаване на жалбата след изтичане на 7-дневния срок за обжалване, считано от тази дата.

 

           Определението на Районен съд Стара Загора е правилно.

 

           От данните по делото се установява, че в НП № 5426/ 08.10.2010г, издадено от Началник сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, е отбелязано връчване на 25.11.2015г с положен подпис в разписката без други отбелязвания.   

 

          Жалбата срещу процесното НП е подадена чрез наказващия орган на 07.02.2018г.

 

           По касационното дело е допусната, назначена и изпълнена съдебно-графологична експертиза с вещо лице И.З.И.. Заключението му е прието от съда като компетентно, безпристрастно изготвено и без оспорване от страните. Въз основа на оригинала на НП № 5426/ 08.10.2010г и снет сравнителен материал експертът дава категорично становище, че подписът, положен под разписката на гърба на НП № 5426 от 03.10.2010г на началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР Стара Загора е изпълнен саморъчно от лицето Я.Ж.Ж..

 

   При тези фактически установявания верен е правния извод на районния съд за недопустимост на депозираната от Я.  жалба. Съгласно разпоредбата на чл.59 ал.2 от ЗАНН, срокът за обжалване на НП е 7-дневен и за нарушителя започва да тече от връчването му. Редът за връчване на НП е регламентиран в чл.58 от ЗАНН. Според ал.1 на тази норма препис от НП се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение. А в ал.2 от същия текст е регламентирано, че ако нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху НП и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

 

           В случая тези процесуални изисквания са спазени. Безспорно се установи, че НП № 5426 от 03.10.2010г на началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР Стара Загора е връчено лично на адресата на посочената в него дата 25.11.2015г. Срокът по чл.59 ал.2 от ЗАНН за обжалването му е изтекъл на 02.12.2015г /присъствен ден/, с оглед на което подадената на 07.02.2018г жалба срещу него се явява просрочена.

По тези съображения обжалваното определение, с което жалбата е оставена без разглеждане и съдебното производство е прекратено, е законосъобразно като постановено при правилно приложение на материалния закон.

          Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ във връзка с чл.236 от АПК, касационният състав на Административен съд Стара Загора

 

 

    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА Определение № 256 от 27.02.2018г., постановено по АНД № 544/ 2018г. по описа на Районен съд Стара Загора.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

       

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                                               ЧЛЕНОВЕ: 1.      

 

 

                                                                       2.