О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е                        

              

                                        

24       28.06.2018 година   град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, в закрито съдебно  заседание на двадесет и осми юни през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                                                              

                                               Председател:         БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                     Членове:          ИРЕНА ЯНКОВА  

                                                                                 РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар: 

и с участието на прокурора:  

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова  частно КАН дело № 266 по описа за 2018 г., за да се произнесе съобрази следното:

 

  Производството е по реда на чл. 229 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. 

 

  Образувано е по частна жалба на В. ***, подадена чрез пълномощника му адв. Е.Ж. ***, против протоколно определение от 26.04.2018г., постановено по АНД № 491/ 2018г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е оставена без разглеждане, като процесуално недопустима, жалбата на В.Д. Василев против Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., издадено от ОД на МВР – Стара Загора и е прекратено производството по делото.  

             В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на определението в нарушение и при неправилно приложение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Жалбоподателят твърди, че съдът не е разгледал и не се е произнесъл по направеното искане за възстановяване на срока за обжалване на наказателното постановление, с което се прегражда възможността му да упражни гарантираното от закона право на защита и възможността да бъдат продължени съдопроизводствените действия. Поддържа че неправилно и необосновано Старозагорският районен съд е приел, че жалбата срещу Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г. е подадена след изтичане на законово регламентирания 7-дневен преклузивен срок и като такава е процесуално недопустима, като излага доводи за неспазване на нормативно установените изисквания за връчване на наказателното постановление и за прилагане на чл.58, ал.2 от ЗАНН. Направено е искане съдът да постанови възстановяване на срока за обжалване на Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора, да отмени обжалваното определение и да върне делото на Районен съд – Стара Загора за продължаване на съдопроизводствените действия по разглеждане на жалбата против наказателното постановление. 

 

В срока по чл.232 от АПК не е постъпило възражение по частната жалба от ответната страна – Областна Дирекция на МВР – Стара Загора.

 

Съдът, като извърши проверка на обжалвания съдебен акт, намира за установено следното:

 

        Частната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима.

 

        Разгледана по същество е основателна.

       

С обжалваното определение от 26.04.2018г. Старозагорският районен съд е оставил без разглеждане подадената от В. В. жалба против Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., издадено от ОД на МВР – Стара Загора и е прекратил производството по АНД № 491/ 2018г. по описа на Районен съд – Стара Загора. Съдът е приел че жалбата е процесуално недопустима, като просрочена. Преди постановяване на определението обаче съдът нито е разгледал, нито се е произнесъл по направеното от В. В. искане, обективирано в подадената от него жалба против Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., за възстановяване на срока за обжалване на наказателното постановление. А произнасянето по това искане има обуславящ характер по отношение преценката за допустимостта на подадената жалба против наказателното постановление. Искането за възстановяване на срока за обжалване на наказателното постановление е родово подсъдно на съда, компетентен да разгледа жалбата срещу наказателното постановление – т.е на съответния районен съд. Съгласно разпоредбата на чл.63, ал.2 от ЗАНН административният съд разглежда административнонаказателни дела като касационна инстанция и следователно не може да се произнесе по същество по искане за възстановяване на срок за обжалване на наказателното постановление извън хипотезата на чл.235, ал.1 от АПК т. е при произнасянето по частна жалба срещу определение на въззивния съд, с което е отказано възстановяване на срок. Ето защо направеното от частния жалбоподател искане Старозагорският административен съд да се произнесе по същество относно възстановяване на срока за обжалване на наказателното постановление, не следва да бъде разглеждано.           Съгласно изричната норма на чл.84 от ЗАНН, в производствата пред съда за разглеждане на жалби срещу наказателните постановления за неуредените въпроси се прилагат разпоредбите на НПК. При липсата на особени правила в ЗАНН разглеждането, преценката на основателността и произнасянето по направеното искане за възстановяване на срока за обжалване на наказателното постановление, следва да се извърши при субсидиарното прилагане на чл. 186 от НПК, от Старозагорския районен съд. 

 

С оглед на изложеното обжалваното определение следва да бъде отменено и делото да се върне на Старозагорския районен съд, за разглеждане и произнасяне по направеното от В. В. искане за възстановяване на срока за обжалване на Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора, в производство по реда на чл.186 от НПК. В зависимост от това произнасяне решаващият съд следва да извърши преценка за допустимостта на подадената от В. Василев жалба против Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г.

 

 

         

          Водим от горните мотиви Старозагорският административен съд

 

    

    О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

ОТМЕНЯ определение от 26.04.2018г., постановено по АНД № 491/ 2018г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е оставена без разглеждане, като процесуално недопустима, подадената от В.Д. В. жалба против Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора и е прекратено производството по делото.  

 

ВРЪЩА ДЕЛОТО на Районен съд – Стара Загора за разглеждане и произнасяне по направеното от В.Д. В. искане за възстановяване на срока за обжалване на Наказателно постановление № 3333/ 05.02.2013г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора.

 

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                        

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                                               ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

 

                                                                      2.